Haluatko ostaa Viessmann-tuotteen tai etsitkö sopivaa lämpöpumppua?

Löydä jälleenmyyjä tai asentaja
Yksityisasiakkaat Ammattilaiset

FAQ - useimmin kysytyt kysymykset lämmityksestä

Kysy neuvoa asiantuntijalta
Viessmannin usein kysytyt kysymykset
Kuva: © Polarpx / Shutterstock.com

Kuinka usein lämmitysjärjestelmää on huollettava? Huolehtiiko Viessmann lämmitysjärjestelmän huollosta? Mitä sinun tulee tehdä, jos saat virheilmoituksen lämmitysjärjestelmästäsi? Täältä löydät vastauksia ja hyödyllistä tietoa yleisimpiin kysymyksiin lämmitysjärjestelmästäsi ja lämmityksestä yleensä.

1. Lämmityskausi ja lämpötila

Kesäkuukaudet eivät kuulu varsinaiseen lämmityskauteen, mutta kysymys siitä, tarvitaanko lämmitystä vai ei, riippuu useista asioista, kuten ulkolämpötilasta. Jos lämpötila muuttuu asunnossa tai talossa liian kylmäksi eikä nouse useaan päivään, lämmitys on kytkettävä uudelleen päälle. Asunnon omistajana voit itse päättää, milloin lämmitys on päällä tai pois päältä.

Viihtyisä lämpötila on hyvin yksilöllinen asia - jotkut ihmiset tarvitsevat hieman lämpimämpää, kun taas toiset viihtyvät paremmin viileämmässä lämpötilassa. On kuitenkin olemassa joitakin ohjearvoja, jotka koskevat optimaalista huonelämpötilaa orientoitumisen kannalta. Ne ovat seuraavat kodin eri osissa:

  • 20-22 celsiusastetta olohuoneessa.
  • 16-18 celsiusastetta makuuhuoneessa.
  • 18 celsiusastetta eteisessä ja keittiössä.
  • 22 celsiusastetta lastenhuoneessa.
  • 23-24 celsiusastetta kylpyhuoneessa.

Yleisesti pätevää ihanteellista virtauslämpötilaa ei ole olemassa. Ihanteellinen virtauslämpötila riippuu monista tekijöistä, kuten rakennuksen ja itse lämmitysjärjestelmän energiatilasta, lämmityspintojen tyypistä ja koosta sekä asennetun lämmitysjärjestelmän tyypistä. Virtauslämpötilan olisi siis vastattava taloa ja sen asukkaiden lämmityskäyttäytymistä. Liian korkeat menoveden lämpötilat aiheuttavat nimittäin korkeita lämmityskustannuksia. Jos virtauslämpötila on liian alhainen, talossa on epämiellyttävän viileää. Parasta on kysyä neuvoa Viessmannin kauppakumppanilta, joka voi paitsi määrittää oikeat arvot vesikiertoista tasapainotusta varten, myös auttaa sinua asettamaan optimaalisen virtauslämpötilan.

Jos huoneessa on liian kylmä, useimmat tarttuvat patterin termostaattiin ja kääntävät sitä kovemmalle. Jos lämpötilan koetaan olevan yli vaaditun rajan, termostaattipäätä käännetään pienemmälle. Useimmille tämä on klassinen tapa säätää termostaattia. Mutta mitä tarkalleen ottaen tapahtuu, kun termostaattipäätä käännetään? Ja onko olemassa toinenkin tapa saavuttaa miellyttävä lämpötila? Lue lisää termostaatin toiminnasta, optimaalisten huonelämpötilojen asettamisesta sekä mitä termostaatin säätämisessä kannattaa varoa täältä.  

2. Huolto ja korjaukset

Säännöllinen kunnossapito ja asianmukainen hoito ei ainoastaan auta säilyttämään lämmitysjärjestelmän toimintavarmuutta ja luotettavuutta, vaan myös sen arvoa.   Säännöllinen tarkastus ja huolto pidentävät lämmitysjärjestelmän käyttöikää ja varmistavat sen turvallisen ja tehokkaan toiminnan. Tämä tarkoittaa, että käytetty energia käytetään mahdollisimman tehokkaasti ja puhtaasti. Tämä edesauttaa ympäristön suojelemista ja säästämään lämmityskustannuksia.  

Lämmitysjärjestelmä toimii täydellä kuormituksella kolmesta viiteen kuukautta vuodessa. Siksi lämmitysjärjestelmän huolto olisi suoritettava säännöllisesti. Näin voit olla varma, että se toimii moitteettomasti pitkään. Tältä osin ei kuitenkaan ole olemassa oikeudellisia määräyksiä. Kysy huollosta lämmityslaitteen asennuksen yhteydessä huoltoliikkeeltä. Lue lisää lämmityslaitteiden huollosta.

Vesikiertoinen tasapainotus olisi tehtävä, jos lämmön jakautuminen asunnossa on hyvin epätasaista. Ilman tätä osa pattereista pysyy täysin kylminä, kun taas toisista tulee aivan liian lämpimiä. Vesikiertoisen tasapainotuksen tekemistä suositellaan myös silloin, kun yksittäisiä lämmityskomponentteja on vaihdettu tai kun on toteutettu saneeraustoimenpiteitä. Kodin energiantarve muuttuu saneerauksen yhteydessä.

Vesikiertoisen lämmityksen tasapainottamista ei pitäisi tehdä vain varotoimena, vaan ainoastaan, jos siihen on tarvetta - eli jos lämpö jakautuu hyvin epätasaisesti asunnossa ja jotkin huoneet jäävät kylmiksi. Näin ollen pätee seuraava: vesikiertoinen tasapainotus on tehtävä vain kerran. Se on tehtävä uudelleen vain, jos lämmitysjärjestelmässä on tapahtunut muutoksia, kuten yksittäisten osien vaihtaminen. Toistuva tasapainotus on suositeltavaa myös saneeraushankkeiden yhteydessä. Tämä johtuu siitä, että energiatehokas nykyaikaistaminen johtaa aina energiantarpeen muutokseen. Järjestelmä voidaan mukauttaa muutoksiin vesikiertoisen tasapainotuksen avulla.

Ei ole suositeltavaa tehdä vesikiertoista tasapainotusta itse, koska se edellyttää lämmitysjärjestelmän mahdollisimman tarkkaa optimointia, joka edellyttää monenlaisia laskelmia. Maksutta tarjotut laskurit tarjoavat vain suuntaa-antavia arvoja, ja niiden on oltava vain ohjeellisia. Ne eivät korvaa lämmitysurakoitsijan suorittamaa vesikiertoista tasapainotusta.

Lämmitysjärjestelmän tarkastuksessa määritetään lämmitysjärjestelmän optimointi- ja säästömahdollisuudet. Tätä varten lämmitysurakoitsija tutkii lämmitysjärjestelmän perusteellisesti ja paljastaa energiatehokkuutta heikentävät heikkoudet. Tuloksena on laadullinen energia-arvio lämmitysjärjestelmästä raportin muodossa. Laissa ei ole säädetty, milloin lämmitysjärjestelmän tarkastus on tehtävä. Tarkastuksia ei myöskään tarvitse tehdä säännöllisin väliajoin. Kyse on pikemminkin siitä, missä on parantamisen varaa. Parhaimmillaan lämmitysjärjestelmä kannattaa tarkastuttaa kesällä tai syksyllä. Silloin on riittävästi aikaa tehdä tarvittavat toimenpiteet ennen seuraavan lämmityskauden alkua.

Jos suljetussa lämmitysjärjestelmässä on ilmaa, lämpö jakautuu vain vaikeasti ja patterit lämpenevät vain toiselta puolelta. Samoin ei ole harvinaista kuulla ääniä, kuten kolinaa tai vihellystä, kun lämmitys kytketään päälle. Jos näin on, patteri olisi ilmattava. Näin ylimääräinen ilma pääsee poistumaan järjestelmästä.

3. Viat ja vauriot

Jos laitteesi ei toimi kunnolla tai siinä on vika, ole yhteydessä huoltokumppaneihimme. Viessmann tekee yhteistyötä huoltokumppanien kanssa, jotka tarjoavat huoltopalveluja lämmitysjärjestelmien kaikkiin osa-alueisiin. Syötä osoitteesi asentajahakuumme ja löydät lähimpänä olevan urakoitsijan muutamalla klikkauksella!

Jos lämmitysjärjestelmä vaurioituu ukkosen tai salamaniskun seurauksena, kaikki jännitteiset osat on epäilemättä vaihdettava. Asiantuntijan on suoritettava arviointi. Viessmann itse tai lämmitysurakoitsija eivät voi toimia asiantuntijana. Korvattavat kustannukset riippuvat voimassa olevasta vakuutussopimuksesta.  

Viessmannin ohjaustekniikka täyttää häiriönsietokykyä koskevat määräykset ja standardit. Lisäksi ukkosjohtimien tai ukkosvirran katkaisijoiden käyttö voi olla hyödyllistä. Yksittäiset yksiköt itsessään on myös varustettu hienosuojalla. Sen avulla häiriötekijät purkautuvat suoraan suojamaadoitusjohtimen kautta.

Viessmann tarjoaa ViBooks-käyttöohjeiden tietokannan, joka auttaa sinua. Käyttöohjeiden etsimiseen tarvitset joko sarjanumeron, joka löytyy lämmitysjärjestelmän tyyppikilvestä, tai tuotteen nimen ja likimääräisen ostopäivämäärän.  

Sarjanumero löytyy itse laitteesta. Siinä on viivakooditarra, jossa on 16-numeroinen numero. Jos et löydä tätä tarraa, voit kysyä sitä myös Viessmann-lämmitysurakoitsijaltasi. Valmistusvuosi löytyy kattilan tyyppikilvestä tai savukaasutarkastajan raportista. Jos haluat tietää, kuinka vanha Viessmann-lämmitysjärjestelmäsi on, 16-numeroinen numero voi auttaa sinua - katso vain kahdeksas numero.

Jos lämmitysjärjestelmää joudutaan ilmaamaan jatkuvasti, saattaa olla, että järjestelmän paine on liian alhainen. Voit lukea lämmitysjärjestelmän vedenpaineen painemittarista. Painemittarin vihreä alue on optimaalinen vedenpaine. Jos vedenpaine on liian alhainen, saatat joutua lisäämään vettä.

Lisäksi paisunta-astia voi olla viallinen, jolloin järjestelmässä on alipaine ja järjestelmään imetään jatkuvasti ilmaa. Kummassakin tapauksessa on parasta kääntyä asentajan puoleen.

Artikkelissamme kerromme yksityiskohtaisesti, miten löydät oikean lämmitysurakoitsijan.

4. Toiminta ja teknologia

Lämmitysjärjestelmän tulisi toimia kesäkäytössä vuoden lämpiminä kuukausina. Tämä on sekä tehokasta että takaa lämpimän käyttöveden lämmityksen, jos kattila tuottaa lämmitysveden lisäksi myös lämmitysvettä. Nykyaikaisissa malleissa voit myös asettaa huone- ja ulkolämpötilan raja-arvot. Näin varmistat, että järjestelmä käynnistyy viileämpinä kevät- tai kesäpäivinä, mutta ei joka viileänä aamuna.

On useita syitä, miksi järjestelmän omistajan on lisättävä vettä lämmitysjärjestelmään. Liian alhainen lämmitysveden paine voi olla osoitus tästä. Muita merkkejä ovat pattereiden jääminen kylmäksi tai oudot äänet, jotka saattavat johtua ilmakuplista.

Lämmitysjärjestelmän oikeaoppiseen täyttämiseen liittyy muutamia asioita, jotka on syytä ottaa huomioon. Käyttöohjeiden ohjeiden lisäksi kiinnitä erityistä huomiota veden laatuun.  

Seuraavia vaiheita on noudatettava:

  1. Liitä lämmitysjärjestelmä vesijohtoverkkoon sopivalla letkulla. Viessmann-lämmitysjärjestelmien erityinen täyttöventtiili varmistaa, ettei lämmitysvettä pääse virtaamaan käyttövesiverkostoon.
  2. Varmista, että letku on täytetty ylivuotoon asti, jotta järjestelmään ei pääse liikaa ilmaa.
  3. Liittimessä ja vedentulossa olevien venttiilien on oltava täysin auki.
  4. Lämmitysvettä on täytettävä, kunnes järjestelmän paine nousee noin 1,5 baariin.
  5. Sulje venttiilit uudelleen ja tyhjennä patterit.

Jos olet epävarma, ota yhteyttä lämmitysasentajaan.

Lämpökattila on suositeltavaa vaihtaa viimeistään 15-20 vuoden kuluttua. Tämä johtuu siitä, että vanhentunut lämmitystekniikka kuluttaa verrattain paljon energiaa, varsinkin jos kyseessä ovat kaasu- tai öljylämmitysjärjestelmät, joissa ei ole kondenssitekniikkaa.   Uudet lämpöpumput vähentävät tuntuvasti lämmituskustannuksia ja päästöjä.

Lämmitysjärjestelmän asentava lämmitysurakoitsija näyttää sinulle, miten lämmitysjärjestelmä toimii työn valmistuttua. Sen lisäksi, että hän näyttää oikean toiminnan, hän myös antaa sinulle ohjeet siitä, mitä tehdä vikailmoitusten ilmetessä tai mitä on otettava huomioon lämmityskäyrää asetettaessa.

Miten voimme auttaa?
Etsitkö tietoa tuotteistamme?

Kirjaudu ViBooks-tietokantaan ja saat käsiisi kaikki Viessmann-tuotteiden tietolehdet, käyttö- ja asennusohjeet.

ViBooks-käyttöohjeet