Leican pääkonttori Wetzlarissa
Wetzlarissa sijaitsevan Leica-yhtiön pääkonttorin muotoilu on valloittavan ainutlaatuista. Se tuo mieleen linssit, objektiivit ja etäisyysmittarit. Viessmann täydentää kokonaisuutta innovatiivisella energiajärjestelmällä.
Suunnittelutehtävä
Leica-brändillä on erinomainen maine valokuvauksen harrastajien keskuudessa. Tämän vakiintuneen yrityksen tuotteet tunnetaan laadusta, tarkkuudesta ja täydellisyydestä viimeistä yksityiskohtaa myöten. Yli 100 vuotta sitten Wetzlarissa perustettu pitkän linjan yritys siirsi 1980-luvun puolivälissä tuotantonsa naapurissa sijaitsevaan Solmsiin. Uuden vuosituhannen alussa koetun taloudellisen taantuman jälkeen yritys käänsi onnensa ja palasi takaisin juurilleen Wetzlariin, "optiikan kaupunkiin", uuden pääkonttorin ja tuotantolaitosten myötä. Vuonna 2007 kansainvälisesti tunnettuja arkkitehtitoimistoja pyydettiin osallistumaan ideakilpailuun. Frankfurtin arkkitehtitoimisto Gruber + Kleine-Kraneburg Architektenin ehdotus voitti kilpailun. Tehtävänä oli suunnitella useista yritysrakennuksista koostuva kampus. Kokonaisuuden keskipisteeksi oli määrä rakentaa Leica Camera AG:n uusi pääkonttori, johon liittyisi tuotanto-, kehitys-, kokoonpano- ja laboratoriotiloja. Innovatiivisen kokonaisuuden oli tarkoitus kuvastaa Leica-brändin uutta itsevarmuutta sekä sen perinteisiä yritysarvoja ja tarjota vierailijoille ja asiakkaille kaikkialta maailmasta näkemyksiä yrityksestä.
Ensisilmäyksellä uuden rakennuksen muotoilun idiomi muistuttaa linsseistä, objektiiveista ja etäisyysmittareista. Tämä ei ole sattumaa: arkkitehdit valitsivat tarkoituksella muotoja, jotka tuovat mieleen tuotemerkin legendaariset linssit. Suunnittelusta toteutukseen asti asiakkaalle oli myös tärkeää, että uuden pääkonttorin arkkitehtuuri heijastaa perinteikkään yrityksen arvoja, nimittäin laatua, täydellisyyttä ja tarkkuutta. Kaikilta osin kupera ja kaareva rakennusrakenne on yhtä tarkasti suunniteltu ja toteutettu viimeistä yksityiskohtaa myöten kuin yksi yrityksen käsityönä valmistetuista mestariteoksista.
Viessmannin energiajärjestelmä, joka tuottaa lämpöä, sähköä ja jäähdytystä
Mekaanisten ja optisten komponenttien valmistuksessa painotetaan äärimmäistä tarkkuutta, mutta moderni tuotanto- ja hallintorakennus on optimoitu perusteellisesti tehokkuuden kannalta: koko kompleksi saa lämpöä, sähköä ja jäähdytystä huippuluokan Viessmann-energiajärjestelmästä.
Kaksi Vitobloc 200 -yhteistuotantoyksikköä (CHP), joiden teho on 238 kWel/363 kWth ja 140 kWel/207 kWth, asennettiin tuottamaan sähköä tuotanto- ja hallinto-osastojen käyttöön. Prosessissa tuotettu lämpöenergia kattaa rakennusten lämmöntarpeen sekä absorptiojäähdytysyksikön toiminnan. Jälkimmäisen avulla lämpöä voidaan käyttää myös jäähdytysenergian tuottamiseen. Tässä prosessissa ensisijaisia tavoitteita ovat tuotannon tarvitseman kylmän veden toimittaminen ja CHP-yksiköiden tuottaman hukkalämmön hyödyntäminen. Hukkalämpö, jota ei tällä hetkellä voida käyttää, varastoidaan lämmitysvesipuskuriin ja käytetään myöhemmin tarpeen mukaan.
Jos verkkovirta katkeaa, yhteistuotantoyksiköt ottavat tilapäisesti haltuunsa koko sähkönsyötön, mikä turvaa tuotannon jatkumisen. Vitocrossal 200 -kaasulauhdutuskattila, jonka teho on 503 kW, kytkeytyy päälle, jos CHP-yksiköt eivät pysty tuottamaan riittävästi lämpöä.
Kaikki järjestelmän osat on sovitettu täydellisesti yhteen, mikä takaa erityisen tehokkaan ja taloudellisen toiminnan. CHP-yksiköt on suunniteltu toimimaan mahdollisimman pitkään. Prosessissa syntyvää lämpöä käytetään jatkuvasti rakennuksen lämmittämiseen. Integroitu lauhdutustekniikka takaa korkean, jopa 95 prosentin kokonaishyötysuhteen, ja erilliseen sähkön- ja lämmöntuotantoon verrattuna CHP-yksiköillä saavutetaan jopa 30 prosentin primäärienergiasäästöt.
Tuotantotilojen jäähdyttämiseen asennettiin suuri Viessmannin maalämpöpumppu, jonka jäähdytysteho on 348 kW. Se saa tarvitsemansa energian 80 maalämpöluotaimesta, jotka on upotettu 120 metrin syvyyteen parkkipaikan alle. Kaksi ilmajäähdytteistä jäähdytysyksikköä kattavat huippukuormat suurten jäähdytystarpeiden aikana. Kun kysyntä on suuri, lämpöpumppu on käytettävissä myös jäähdyttimenä, joka täydentää absorptiojäähdytysyksikköä. Näin tuotettu kylmä vesi varastoidaan lisäksi avoimeen sprinklerisäiliöön tuotantotilojen jäähdyttämistä varten.
Lämmitys- ja jäähdytysenergia jaetaan laajalle alueelle kattojen, seinien ja lattioiden kautta. Teräsbetonin inerttiä varastointimassaa käytetään betonielementtien aktivointiin. Viessmann valmistaa suuria lämpöpumppuja, joiden kokonaisteho on jopa 2000 kW ja jotka on räätälöity erityisesti kaupallisten ja teollisten toimintojen tarpeisiin.
Älykäs järjestelmän ohjaus erityisen tehokkaaseen toimintaan
Älykäs Viessmann MMM 300 -järjestelmänohjausyksikkö varmistaa, että käytetään aina tehokkainta lämmöntuottajien ja kylmälaitteiden yhdistelmää. Kaikkien komponenttien täydellinen yhdistelmä tekee järjestelmästä erityisen tehokkaan ja siten taloudellisen käytön. Energiankulutus ylittää EnEV 2009:n vaatimukset yli 54 prosentilla. Tästä syystä Leican pääkonttorille myönnettiin Euroopan unionin Green Building -sertifikaatti.