Saksan pörssi Eschbornissa - varustettu Viessmann Vitobloc 200:lla
Saksan pörssille Eschbornissa on myönnetty LEED Platinum -sertifikaatti rakennussuunnittelunsa ansiosta. Lämpö ja sähkö tuotetaan kahdella Viessmann Vitobloc 200 -kaasulauhdutuskattilalla ja Vitosol 200-F:llä.
Suunnittelukonsepti
Nykyaikainen toimistokompleksi koostuu kahdesta L-muotoisesta rakenteesta, jotka ovat vastakkain ja joita yhdistävät kahdeksan siltaa ja kymmenen kävelysiltaa. Ne on ryhmitelty 83 metriä korkean atriumin ympärille, jonka yli kulkee 1000 neliömetrin lasikatto, jossa on alumiininen alusrakenne. Keskialue toimii sisääntuloaulana, näyttelytilana, kokouspaikkana ja kerrostalon viestinnällisenä sydämenä.
Tila- ja kiertokonsepti on suunniteltu niin joustavaksi, että jokainen vakiokerroksista voidaan tarvittaessa jakaa jopa kahdeksaksi itsenäiseksi vuokrayksiköksi, joista jokaisesta on suora yhteys keskeiseen atriumiin. Yksittäiset yhden ja kahden hengen toimistot vuorottelevat avoimien tiimitilojen, kokoushuoneiden ja keskittynyttä työskentelyä mahdollistavien think podien kanssa. Läpinäkyvyyden periaatteen mukaisesti kaikissa aulaan ja käytäviin päin avautuvissa toimistoissa on täyskorkeat lasit, ja jopa yhteysreiteillä on lasikaiteet. Huolimatta tilallisesta erottelusta tämä yhdistää visuaalisesti yksittäiset osastot ja luo monia erilaisia visuaalisia näkökulmia.
Julkisivujen suunnittelu
Korkean rakennuksen kuori tarjoaa lattiasta kattoon ulottuvien laatikkotyyppisten ikkunoidensa ansiosta myös lukuisia näkymiä sekä sisältä että ulkoa. Takatuuletetut julkisivuaukot on valmistettu alumiinista, ja niiden sisäpuolella on kolminkertainen argonilla täytetty lämpölasitus. Ulkopuolella ne on varustettu laminoitua turvalasia olevalla tuulensuojalevyllä. Nerokas, monitasoinen ulkoseinärakenne suojaa talvella riittävästi lämpöhäviöiltä, kun taas kesällä se suojaa sisätiloja ylikuumenemiselta, vaikka lasia käytetäänkin runsaasti.
Kokonaisvaltainen lähestymistapa
Erinomaisten esteettisten, toiminnallisten ja sosiaalisten ominaisuuksiensa lisäksi nykyaikainen rakennus täyttää myös korkeimmat ekologiset, taloudelliset ja energiatehokkuutta koskevat vaatimukset. Rakennuksen suunnittelu ja käyttäjäystävällisyys toivat sille lopulta Yhdysvaltain Green Building Councilin LEED Platinum -sertifikaatin. Sertifiointijärjestelmässä rakennuksen laatua arvioidaan kuudessa kategoriassa, joita ovat sijainti, tehokas vedenkäyttö, energia ja ilmakehä, materiaalit ja resurssit, mukavuus ja sisäilmasto sekä innovaatio. Rakennus sai yhteensä 58 pistettä 69 pisteestä, mikä tekee siitä ensimmäisen platinatason kerrostalon Saksassa.
Viessmannin kokonaisratkaisu sähköön, lämmitykseen ja lämpimään veteen
Kaksi biokaasulla toimivaa Vitobloc 200 -yhteistuotantoyksikköä, jotka on asennettu tämän kerrostalon katolle, tuottavat 1600 kilowatin sähkötehollaan noin 60 prosenttia rakennuksen sähköntarpeesta. Loput 1200 kilowattia saadaan julkisesta sähköverkosta. Samaan aikaan CHP-yksiköiden lämpöteho - yhteensä 1700 kilowattia - kattaa rakennuksen peruslämmön ja siten noin 90 prosenttia tilojen lämmityksen, ilmanvaihtojärjestelmien ja lämpimän käyttöveden peruslämpökuormasta. Kaasulauhdutuskattilat, joiden teho on 2100 kilowattia, ovat käytettävissä kattamaan huippukuormitusta silloin, kun lämmön tarve on lisääntynyt, esimerkiksi erityisen alhaisen lämpötilan aikana.
Rakennuksen katolle asennettu 90 neliömetrin aurinkolämpöjärjestelmä, jossa on Vitosol 200-F -levykeräimet, tuottaa noin kymmenen prosenttia käyttöveden lämmitykseen tarvittavasta energiasta. Yhteistuotantoyksiköiden hukkalämpö, jota ei voida käyttää välittömästi, varastoidaan väliaikaisesti ja syötetään lämmitysjärjestelmään tarpeen mukaan. Näin varmistetaan, että tasokeräimillä saatua aurinkoenergiaa voidaan käyttää mahdollisimman tehokkaasti keskuslämmityksen varajärjestelmänä. Näin voidaan säästää keskimäärin jopa 60 prosenttia käyttöveden lämmitykseen vuosittain tarvittavasta energiasta.
Tehokas lämmöneristys
Ympäriinsä taitettu alumiinirunko ja saumaton lasitiiviste takaavat pysyvän tiiveyden ja erittäin vakaan keräimen. Näin estetään luotettavasti kehyksen jäätyminen seisovan veden vuoksi kehyksen ja lasin välisissä saumoissa. Takapaneeli on puhkeamaton ja korroosionkestävä. Erittäin tehokas lämmöneristys vähentää mahdollisia lämpöhäviöitä erityisesti keväällä, syksyllä ja talvella.
Moderni muotoilu
Keräimet ovat muotoilultaan houkuttelevia, ja ne voidaan sijoittaa huomaamattomasti lähes mihin tahansa kattoon. Pyynnöstä runko on saatavana myös missä tahansa RAL-värissä. Valinnaiset reunalistat auttavat luomaan harmonisen siirtymän keräinpinnan ja katon välille. Suuri tasokeräin on kirkasta alumiinia, mutta se voidaan viimeistellä myös millä tahansa RAL-värillä.
Jäähdytys, ilmanvaihto ja valaistus
Yhteistuotantoyksiköiden hukkalämpö ohjaa absorptiojäähdytysyksiköitä, jotka tuottavat noin 1000 kilowatin jäähdytysenergian huoneiden ja prosessien jäähdytykseen. Sähköiset jäähdytysyksiköt, joiden teho on 3100 kilowattia, kattavat huippujäähdytyskuormat ja pitävät myös IT-keskuksen toiminnan häiriöttömänä.
Koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä tuottaa raitista ilmaa kaikkiin työtiloihin. Integroidun lämmöntalteenoton ansiosta 80 prosenttia poistoilman energiasisällöstä voidaan käyttää talvella viileän ulkoilman esilämmitykseen.
Kesällä samaa periaatetta sovelletaan esijäähdytykseen. Toimistojen kattoalueella olevat lämmitys- ja jäähdytyspinnat takaavat talvella 22 celsiusasteen ja kesällä enintään 26 celsiusasteen lämpötilan. Erittäin kuumalla säällä pohjakerroksen lattian lisäjäähdytys takaa miellyttävän sisäilman; talvella taas lattialämmitys ja lämmitettävät julkisivuprofiilit pitävät hallien tilan tasaisessa yli 17 celsiusasteen lämpötilassa.
Älykäs rakennusautomaatio
Älykäs rakennusautomaatiojärjestelmä säätelee kaikkia energiavirtoja toimistorakennuksessa tarpeen mukaan ja ohjaa auringonsuojauksen ja valaistuksen käyttöä. Näin säästetään energiaa ja luonnonvaroja.