SkyTower Bukarestissa
SkyTower on 137 metrin korkeudellaan Romanian korkein rakennus. Lämmöntuotannossa SkyTowerissa käytetään Viessmannin kaskadilämmitysjärjestelmää, jossa on kolme Vitomax 100-LW -yksikköä.
LEED Gold -sertifikaatti Romanian korkeimmalle rakennukselle ja maamerkille
Wieniläisen arkkitehtitoimiston Hoffmann-Janz Architekten ZT GmbH:n suunnittelema SkyTower on 137 metrin korkeudellaan Romanian korkein rakennus. Arkkitehdit valitsivat ellipsin perusmuodon, sillä ellipsi on suorakulmion ja ympyrän täydellinen yhdistelmä. 42-kerroksinen kerrostalo on suunniteltu toimistokäyttöön. Jokaisen kerroksen pinta-ala on 1200 neliömetriä.
Pääkaupungin horisontissa sijaitsevana uutena maamerkkinä julkisivun suunnittelulla oli suuri merkitys. Esimerkiksi verhoseinä-lasijulkisivurakenteeseen, jonka kokonaispinta-ala on 17 250 neliömetriä, kehitettiin viisi erilaista moduulimallia. Julkisivun sisälle asennettiin 150 valonheittimen, niin sanottujen seinäpesureiden, valaisinta, jotka valaisevat SkyToweria yöllä. Jokaisessa valaisimessa on useita eri valonvärejä, ja niitä voidaan ohjata erikseen, joten pilvenpiirtäjän yövalaistuksessa voidaan käyttää monenlaisia valaistuskoreografioita.
Kun nykyaikaista kerrostaloa suunnitellaan, ekologiset näkökohdat on otettava huomioon jo suunnitteluprosessin alusta alkaen. Kaikkien rakentamiseen osallistuneiden tavoitteena oli siksi kehittää rakennus, joka olisi ylläpitokustannuksiltaan erittäin taloudellinen. Suunnitelmia tarkistettiin jatkuvasti ja tarvittaessa mukautettiin, jotta rakennukselle saataisiin LEED-sertifikaatti (Leadership in Energy and Environmental Design). Lopulta valmistuttuaan SkyTower sai LEED Gold -sertifikaatin.
Energiaa säästävä ja vähäpäästöinen lämmöntuotanto Viessmannin avulla
Energiaa säästävään, vähäpäästöiseen lämmöntuotantoon SkyTower käyttää kaskadilämmitysjärjestelmää, jossa on kolme Viessmannin Vitomax 100-LW -alipaineista kuumavesikattilaa. Älykkääseen rakennuksenhallintajärjestelmään integroidut erittäin tehokkaat teollisuus- ja kaupalliset kattilat toimivat kulloisenkin lämmöntarpeen mukaan. Tämän ansiosta kaasunkulutus on voitu optimoida.
Tässä käytetyissä Vitomax 100-LW -kattiloissa on kääntyvä polttokammio ja alhainen polttokammion kuormitus, mikä takaa puhtaan palamisen ja alhaiset typenoksidipäästöt. Kuumavesikattilana jopa 110 celsiusasteen sallitulle menoveden lämpötilalle ja vakiolämpötilalla toimivan Vitomax 100-LW:n suorituskyky on vaikuttava, ja sen kattilahyötysuhde on korkea, jopa 91,5 prosenttia. Sallittu käyttöpaine on 6-10 bar ja lämmitysteho 0,65-6 MW. Kattilan yläosassa oleva kantava kansi helpottaa asennusta ja huoltoa, ja suuri ja kevyt, vasemmalle tai oikealle saranoitu tarkastusluukku helpottaa kattilan puhdistusta.
Vitocontrol-ohjauspaneelilla voidaan säätää kaikkia säätölaitteita ja mukauttaa ne kulloiseenkin lämmöntarpeeseen. Lämpö jaetaan lattioihin matalalämpöpattereilla, jotka takaavat tasaisen 22-25 celsiusasteen huoneilmaston. Viileä tuloilma johdetaan huoneisiin toimistokerrosten ripustettuihin jäähdytyspalkkeihin integroitujen jäähdytyselementtien kautta.
Älykäs ilmanvaihto ja paloturvallisuus
Lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihtojärjestelmä takaa terveellisen ja viihtyisän sisäympäristön. Tehokasta toimintaa varten kokous- ja neuvotteluhuoneisiin asennettiin liiketunnistimet. Ilmanvaihtojärjestelmä toimii siis vain silloin, kun tiloja todella käytetään. Koska kyseessä on kerrostalo, sovelletaan erityismääräyksiä turvallisen evakuoinnin mahdollistamiseksi hätätilanteessa. Yhden vaatimuksen mukaan poistumiskäytävien ja porrashuoneiden sekä palokunnan hissikuilun ilmanvaihtojärjestelmän on varmistettava jatkuva ylipaine, jotta nämä alueet pysyvät savuttomina tulipalon sattuessa.