Löydä jälleenmyyjä tai asentaja
Yksityisasiakkaat Ammattilaiset

Aurinkopaneelien huolto tehojen lisäämiseksi

Etsi lähin LVI-asentaja
Kuvassa on Viessmannin aurinkosähköjärjestelmä, jossa on 10 moduulia ja joka on symbolinen kuva aurinkosähköjärjestelmän huollosta.

Klassisen lämmitysjärjestelmän tai kokonaisratkaisun huoltoa ei kyseenalaisteta, vaan se on vain osa sitä. Ylläpitokustannukset on jo otettu huomioon suunnittelussa. Aurinkosähköjärjestelmän (tai lyhyesti PV-järjestelmän) osalta tätä ei ole vielä vahvistettu yhtä itsestäänselvästi. Yksi syy tähän on aurinkopaneelien - aurinkosähköjärjestelmän pääkomponentin - pitkäikäisyys. Ylläpito  kuitenkin kannattaa. Tämä johtuu siitä, että aurinkoenergiateknikko tarkastaa kaikki järjestelmän osat ja liitännät ja vaihtaa tarvittaessa tiettyjä osia. Tämä lisää koko järjestelmän pitkäikäisyyttä, takaa turvallisen käytön ja tasaisen korkean tuoton.

Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä erityisiä huoltotöitä on tehtävä ja kuinka säännöllisesti, mitä hyötyä niistä on ja millaisia kustannuksia on odotettavissa.

Mitä aurinkosähköjärjestelmän huolto pitää sisällään?

Huoltotöihin kuuluu periaatteessa kaikkien osien silmämääräinen tarkastus - paneeleista, kaapeloinnista ja johdoista inverttereihin ja sähkövarastoon. Järjestelmän moitteettoman toiminnan tarkistamisen lisäksi on tärkeää havaita myös heikot kohdat ja viat.

Asiantuntijayritys korjaa kaikki pienet vauriot suoraan paikan päällä ja varaosien saatavuudesta riippuen nopeasti yhteysajanvarauksella. Pieniä vaurioita tai vikoja ovat esimerkiksi vapaasti hankautuneet, huokoiset kaapelivaipat tai löysät ruuviliitokset tai liittimet. Erityistä huomiota kiinnitetään itse paneeleihin. Lämpökuvia käytetään kuumien kohtien ja vikojen havaitsemiseen. Asiantuntijayritys etsii myös jännitteitä, jotka voivat aiheuttaa lasin rikkoutumisen. Lisäksi tarkastetaan aurinkosähkön ylijännitesuojaus sekä asennusjärjestelmä ja kattorakenne. Viimeinen vaihe on ohjelmiston tarkastus. Lyhyesti sanottuna asiantuntija tarkastelee paikan päällä seuraavia osatekijöitä:

  • Paneelit

  • Asennus- ja kattorakenteet

  • Kaapelit ja liitännät

  • Invertteri

  • Ylijännitesuojaus

  • Energian varastointi

  • Ohjelmisto

Kuinka usein kunnossapito on suoritettava ja onko kunnossapitovelvoite olemassa?

Periaatteessa yksityisillä järjestelmien omistajilla ei ole lakisääteistä huoltovelvollisuutta. Tämä koskee kuitenkin kaupallisesti käytettyjä järjestelmiä. Se, teetkö järjestelmääsi huollon, riippuu sinusta itsestäsi. Huoltoväli on myös yksilöllinen päätös. Se, kuinka usein aurinkosähköjärjestelmä olisi huollettava, riippuu useista eri tekijöistä. Seuraavat selitykset ovat vain ohjeellisia ja suosittelemme ottamaan yhteyttä paikalliseen asiantuntijayritykseen.

  • Sijoituspaikan olosuhteet - Muun muassa ympäristövaikutuksilla, kuten ympäristön saastumisella, on merkitystä. Lähistöllä olevat vilkkaasti liikennöidyt tiet, suuret rakennustyömaat tai maatilat, joilla on karjaa, vaativat erikoistuneen yrityksen tiheämpää puhdistusta ja huoltoa tehokkaan toiminnan varmistamiseksi. Myös rakennustyypillä voi olla merkitystä. Kyse on mahdollisesta vaarasta vian sattuessa.

  • Vakuutus - Jotkin vakuutusyhtiöt vaativat säännöllistä huoltoa. Muussa tapauksessa sinun on varauduttava siihen, että vakuutusyhtiö ei korvaa kustannuksia.

  • Asennus - Kallistuskulma on ratkaiseva. Asennuksilla, joiden kaltevuuskulma on yli 20 astetta, on hyvä itsepuhdistuva vaikutus. Pöly ja lika huuhtoutuvat säännöllisesti pois sateella. Jos kyseessä ovat tasomoduulit, niihin voi tietyissä olosuhteissa kerääntyä enemmän likaa. Tässäkin tapauksessa sijainti on ratkaiseva.

Optimaalinen aikaväli riippuu suuresti paneelien ja muiden komponenttien puhdistukseen liittyvistä näkökohdista. Pöly ja lika laskeutuvat kaikkialle ja voivat pahentaa pieniä vikoja tai vaikuttaa järjestelmän tuottoon. Tästä syystä puhdistus olisi teetettävä säännöllisesti erikoistuneella yrityksellä tai sitä olisi pyydettävä huollon yhteydessä.

  

Yhteenveto kunnossapidon eduista

Vaikka aurinkosähköjärjestelmät ovat pitkän käyttöikänsä ansiosta vähän huoltoa vaativia, niiden suorituskyky heikkenee muutaman vuoden kuluttua.   Suorityskyvyn heikkenemistä ei useinkaan huomaa, koska tämä prosessi tapahtuu hyvin hitaasti. Aurinkosähköjärjestelmän kunnossapitoa suositellaan, jotta se toimisi jatkuvasti tehokkaasti pitkällä aikavälillä. Suorituskykyyn kohdistuvien myönteisten vaikutusten lisäksi yksittäisten komponenttien ja koko järjestelmän käyttöikä pitenee. Lisäksi viat voidaan havaita varhaisessa vaiheessa. Tämä puolestaan suojaa vaurioilta ja minimoi yksittäisten komponenttien vikojen aiheuttamien vikojen tai tulipalojen mahdollisuuden.

Aurinkosähköjärjestelmän ylläpitokustannukset

Aurinkosähkön huoltokustannukset riippuvat useista eri tekijöistä. Järjestelmän koko ja vaadittava työmäärä ovat ratkaisevia. Jälkimmäinen riippuu siitä, onko tehtävä useita korjauksia, vaativatko tietyt yksittäiset osat lisähuoltoa ja onko otettava huomioon paikan erityispiirteet. Sen vuoksi ei ole mahdollista ilmoittaa yleistä määrää. Asiantuntijayrityksen kanssa on parasta tehdä vaihtosopimus etukäteen. Keskustele korjausten ja seurantakäyntien hinnoittelusta ennen varsinaista huoltopäivää. Ota kuitenkin huomioon myös matkakustannukset ja erikoistuneiden ammattilaisten työajat. Usein paneelien siivous on varattava erikseen ja maksettava sen mukaan. Jos päätät PV-järjestelmän säännöllisestä huollosta, huoltosopimus kannattaa. Tämä on usein edullisempaa ja säästää aikaa, kun sinun ei tarvitse joka kerta etsiä uutta asiantuntijayritystä.

Miten voimme auttaa?
Etsitkö tietoa tuotteistamme?

Kirjaudu ViBooks-tietokantaan ja saat käsiisi kaikki Viessmann-tuotteiden tietolehdet, käyttö- ja asennusohjeet.

ViBooks-käyttöohjeet