Yksi kaasulämmityksen eduista on se, että järjestelmän omistajien ei tarvitse varastoida polttoainetta. Maakaasu syötetään yleensä suoraan kaasuliitäntäventtiilistä, mikä takaa poikkeuksellisen suuren käyttömukavuuden. Tai ainakin näin on useimmissa tapauksissa. Siitä huolimatta kaikkia kotitalouksia ei yksinkertaisesti ole mahdollista liittää verkkoon. Erityisesti maaseutualueilla kaasujohtoja ei välttämättä ole mahdollista asentaa. Kaasulämmitysjärjestelmän hankkimista suunnittelevien on siksi otettava etukäteen yhteyttä paikalliseen kaasuyhtiöön.
Kaasulämmitys - luotettava ja joustava lämmitystapa
Kysy neuvoa asiantuntijaltaAiheet yhdellä silmäyksellä
Viessmann tarjoaa kaasulämmitysjärjestelmiä ja kaasukattiloita omakotitaloihin ja suuriin rakennuskohteisiin riippumatta siitä, onko kyseessä uudisrakennus tai saneeraushanke. Uusimman tekniikan käyttö takaa, että voimme vastata monenlaisiin tarpeisiin ja samalla tarjota lämmitys joko maakaasulla tai nestekaasulla.
Kaasulämmitys: kompakti, monipuolinen ja tehokas
Viessmannin kaasulämmitysjärjestelmät ovat tunnettuja erittäin kompaktista rakenteestaan ja erittäin tehokkaasta toiminnastaan kondenssitekniikkaa hyödyntäen.
Erityisesti omakotitalojen,rivitalojen ja pienten kerrostalojen omistajat hyötyvät Viessmannin tuotevalikoimasta asuinrakennussektorilla. Riippumatta siitä, valitsevatko he pienikokoisen seinään asennettavan kondenssikaasukattilan vai lattialla pystyssä seisovan kaasukattilan, jossa on aurinkoinduktiokierukka ja jopa 80 kW:n nimellislämmitysteho, Viessmannin kaasulämmitysjärjestelmät täyttävät lämmitys- ja lämmöntarpeet tehokkaasti ja luotettavasti kaikkina aikoina.
Tehokas kondenssitekniikka
Kaikki Viessmannin kaasulämmitysjärjestelmät täyttävät EU:n laajuiset vaatimukset tehokkaasta kondenssitekniikasta. Jopa 98 prosenttia käytetystä energiasta muutetaan lämmöksi. Vertailun vuoksi mainittakoon, että useimmat lämmitysjärjestelmät, joissa ei käytetä kondenssitekniikkaa, esimerkiksi matalalämpötilaiset kaasukattilat, saavuttavat samoissa olosuhteissa noin 87 prosentin hyötysuhteen. Innovatiivinen tekniikka, kuten uusi kaasuadsorptiolämmityslaite, vähentää kaasunkulutusta noin 25 prosenttia verrattuna perinteiseen kondenssitekniikkaan. Tämä säästää polttoainetta, vähentää päästöjä entisestään ja tekee kaasukattilalla lämmittämisestä entistäkin tehokkaampaa.
Kaasulämmityksen korkea hyötysuhde
Viessmannin kaasukattilat, joissa on kondenssitekniikka, muuttavat jopa 98 prosenttia käytetystä energiasta lämmöksi. Miten tämä toimii yksityiskohtaisesti ja mitkä komponentit vaikuttavat asiaan, selitetään kohdassa Kaasulauhdutustekniikan toiminta ja edut.
Ostovinkit ja vaatimukset
Kaasulämmitysjärjestelmän toiminta edellyttää tiettyjen edellytysten täyttymistä. Kun nämä täyttyvät, varmistetaan tasaisen taloudellinen toiminta.
Mikä kaasulämmitysjärjestelmä sopii minulle parhaiten?
Ennen kuin kodinomistajat ostavat kaasulämmitysjärjestelmän, on suositeltavaa hankkia yleiskuva saatavilla olevista erilaisista malleista ja niiden tarjoamista eduista. Jos kodinomistajien lämmöntarve on vähäinen, he voivat yleensä valita hyvin pienikokoisen seinään asennettavan laitteen, joka teoriassa mahtuu jopa seinäkaappiin. Yhdistelmäkattilat, joissa on sisäänrakennettu lataussäiliö ja jotka takaavat tasaisen korkean käyttöveden käyttömukavuuden, ovat hieman suurempia. Jos kodinomistajat aikovat käyttää aurinkoenergiaa alusta alkaen, kondenssikattilat, joissa on sisäänrakennettu aurinkolataussäiliö, ovat paras valinta.
Suurissa rakennuksissa ja teollisuuslaitoksissa kannattaa harkita suurempitehoisia kaasukattiloita. Niissä käytetään valinnaisesti kondenssitekniikkaa, ja kaskaditoimintojen ansiosta niiden nimellislämmitystehot voivat olla jopa 2000 kW.
Kaasukondenssilämmitys: vaatimukset
Kaasulämmitysjärjestelmän hankkimista suunnittelevien on myös päätettävä etukäteen kaasutekniikasta. Tavanomaisia kaasukattiloita voidaan käyttää enää vain poikkeustapauksissa, sillä kondenssitekniikkaa hyödyntäviä kaasulämmitysjärjestelmiä pidetään uusimpana ja tehokkaimpana tekniikkana. Ne tunnetaan korkeasta hyötysuhteestaan, sillä ne pystyvät muuntamaan lähes kaiken polttoaineen energiasisällön lämmöksi. Kaasukondenssilämmitysjärjestelmän käyttäminen edellyttää kuitenkin tiettyjen vaatimusten täyttymistä.
Liittymistä paikalliseen kaasuverkkoon ei tarvita, jos kaasulämmitysjärjestelmä toimii nestekaasulla eikä maakaasulla. Nämä ovat kaasuja, jotka on nesteytetty paineen alaisena, joskus jopa erittäin korkean paineen alaisena. Tunnetuimpia nestekaasutyyppejä ovat butaani ja propaanikaasu sekä nestekaasu (LPG) ja nesteytetty maakaasu (LNG). Maakaasuun verrattuna nestekaasun energiasisältö on suurempi. Tämä tarkoittaa, että kaasukattila tarvitsee vähemmän polttoainetta saman lämpömäärän tuottamiseen. Jos haluat hankkia nestekaasulla toimivan kaasulämmitysjärjestelmän, tarvitset säiliön polttoaineen varastoimiseksi.
Kondenssitekniikan avain on kondenssilämmön hyödyntäminen. Tämä otetaan talteen, kun palamiskaasut jäähtyvät ja vesihöyry luovuttaa piilevän lämmön. Jotta lauhdutus tapahtuisi, järjestelmän virtauslämpötilan olisi oltava mahdollisimman alhainen. Konkreettisesti tämä tarkoittaa, että pattereista kattilaan takaisin virtaavan lämmitysveden on oltava mahdollisimman viileää. Tämä on ainoa tapa saada kuumat savukaasut tiivistymään. Lattialämmitysjärjestelmät ja suuret patterit soveltuvat erityisen hyvin tähän toimintatapaan.
Jotkin kuumien savukaasujen komponentit ovat happamia ja voivat vahingoittaa savupiippua pitkällä aikavälillä. Ennen kuin kodinomistajat hankkivat kaasulämmitysjärjestelmän, jossa on kondenssitekniikka, heidän on mietittävä sopivaa savupiippujärjestelmää, joka on hyväksytty käytettäväksi sen kanssa.
Kaasukondenssikattilan käyttö tuottaa kondenssivettä. Sen poistamiseksi kondenssiveden poistoputkeen on asennettava viemäri. Lievästi hapan lauhdevesi voidaan ongelmitta johtaa tavalliseen yleiseen jätevesiviemäriin. Ainoastaan suuremmat kaasulauhdutuskattilat, joiden nimellislämmitysteho on yli 100 kW, edellyttävät, että lauhdevesi neutraloidaan ennen sen poistamista. Ratkaiseva tekijä on tällöin lauhteen pH-arvo.
Kaasulämmitysjärjestelmän nykyaikaistamisen edut
Käytössä on edelleen lukemattomia kaasulämmitysjärjestelmiä, joissa käytetään vanhentunutta tekniikkaa, jotka ovat rasite sekä taloudellisesti että ekologisesti. Nykyaikaistamalla vanhentuneen kaasulämmitysjärjestelmänsä kodinomistajat hyötyvät monin tavoin. Jotta prosessi sujuisi ongelmitta, on kuitenkin otettava huomioon muutamia seikkoja.
Valitsemalla kaasukondenssikattilan asunnon omistajat tekevät aktiivisesti oman osuutensa resurssien säästämiseksi ja ympäristön kuormituksen vähentämiseksi. Voi myös mennä askeleen pidemmälle ja käyttää biokaasua, mikä parantaa lämmityksen ympäristöystävällisyyttä. Teknisesti siirtyminen Viessmannin kondenssikattilaan ei ole ongelma. Lambda Pro Control -poltonsäätimen ansiosta kaasukondenssikattilat mukautuvat automaattisesti eri kaasutyyppeihin - myös biokaasuseoksiin. Maakaasun, biokaasun ja nestekaasun lisäksi Vitodens-tuotteet soveltuvat myös maakaasun ja vedyn seoksille, jotka sisältävät jopa 20 prosenttia vetyä. Näin ollen ne muuttavat aina mahdollisimman suuren energiamäärän lämmöksi kaasun laadusta riippumatta.
Toinen peruste vanhojen kaasulämmitysjärjestelmien nykyaikaistamiselle on mahdollisuus yhdistää ne aurinkolämpöenergiaan. Jokainen uusi kaasulämmitysjärjestelmä voidaan ja pitäisi yhdistää aurinkokeräimiin ilmaisen aurinkoenergian hyödyntämiseksi. Viessmannin kaasukattilat ovat valmiita liitettäväksi aurinkolämpöjärjestelmään. Vain muutamalla yksinkertaisella toimenpiteellä ne voidaan vaihtaa monotilasta kaksoistilaan. Aurinkolämpöjärjestelmä pystyy tällöin tuottamaan kaiken käyttöveden ja toimimaan lämmitysjärjestelmän varajärjestelmänä. Viessmannin järjestelmäsuunnittelu takaa, että kaikki komponentit toimivat täydellisesti yhteen aina kätevää ohjausyksikköä myöten - jopa internetin kautta sovelluksen avulla, joka tekee kaiken, mitä siltä voi pyytää.
Kaasulämmitysjärjestelmän yhdistäminen lämpöpumppuun
Kaksoiskäyttöä varten kaasukattila voidaan myös yhdistää aurinkolämpöjärjestelmän lisäksi myös lämpöpumppuun. Jälkimmäisessä tapauksessa lämpöpumppu ei ainoastaan tuota käyttövettä vaan myös lämmittää huoneita. Kaasukattila kytkeytyy päälle huippukuormituksen aikana. Järjestelmän omistajat voivat siten lämmittää kotinsa tehokkaasti ja säästää luonnonvaroja.
Ongelmaton asennus
Koska useimmat liitännät johtavat suoraan taloon, kaasulämmitysjärjestelmän asennus on melko suoraviivaista. Kun kodinomistajat ovat valinneet tämäntyyppisen lämmitysjärjestelmän, kattilan voi asentaa lähes minne tahansa. Kompaktit seinään asennettavat kaasukondenssikattilat säästävät tilaa, ja ne voidaan asentaa nopeasti ja helposti kodinhoitohuoneeseen tai kellariin. Kompaktit lattiakäyttöiset laitteet voidaan asentaa ullakolle tai lisähuoneeseen, mutta kodinomistajat voivat myös helposti ripustaa kaasukondenssilaitteet asuintiloihin. On jopa olemassa kaasukondenssikattiloita, jotka mahtuvat keittiön kaappiin.
Varastotilalle ei ole tarvetta
Koska liitäntä sijaitsee suoraan talossa, kodinomistajat eivät tarvitse varastotilaa tai polttoainesäiliötä kaasulämmitysjärjestelmän käyttämiseen. Säiliö tarvitaan vain, jos he käyttävät nestekaasua maakaasun sijasta. Tämä voidaan asentaa esimerkiksi puutarhaan. Olemassa oleva savupiippu tarvitaan kuitenkin aina. Jos savupiippu on käytettävissä, savupiippu voidaan johtaa myös katon kautta. Jos kaasulämmitysjärjestelmässä käytetään kondenssitekniikkaa, savuhormien on täytettävä tietyt vaatimukset.
Kaasulämmitys kaupallisiin ja kunnallisiin projekteihin
Kaasukattila on hyväksi todettu tekniikka, joka soveltuu monenlaisiin käyttökohteisiin.
Kaasukondenssikattilat, teho enintään 2000 kW
Kaasukondenssikattilat hyödyntävät lisäksi kuumien kaasujen lauhtumislämpöä ja saavuttavat siten erittäin korkean hyötysuhteen. Tällöin kuumia kaasuja ei johdeta savukaasuina suoraan savupiipun kautta ulkoilmaan, kuten perinteisissä kattiloissa. Sen sijaan ne virtaavat lämmönvaihtimen läpi ja jäähtyvät samalla. Kaasujen jäähtyessä niiden sisältämä vesihöyry tiivistyy ja vapauttaa piilevän lauhdelämmön. Tätä käytetään sitten lämmitysveden lämmittämiseen. Näin kattilan on tehtävä vähemmän työtä, jotta virtauksen lämpötila saadaan vaaditulle tasolle. Kaupallisissa sovelluksissa käytettävät kaasukondenssikattilat alentavat siis pitkällä aikavälillä lämmityskustannuksia ja auttavat myös vähentämään fossiilisten polttoaineiden kulutusta.
Viessmannin kaasukondenssitekniikassa käytetään ruostumattomasta teräksestä valmistettuja Inox-Crossal-lämmönvaihtimia. Ne soveltuvat erinomaisesti kondenssitekniikkaan, ja niitä on kaikissa Vitocrossal-sarjan kattiloissa, joiden tehoalue on 80 ja 1400 kilowatin välillä. Vitocrossal-lauhdutuskattiloita käytetään pääasiassa kerrostaloissa, julkisissa ja kaupallisissa rakennuksissa sekä paikallisissa lämpöverkoissa. Se, minkä tyyppinen kattila soveltuu parhaiten tiettyyn käyttökohteeseen, on määriteltävä perusteellisen hankevalmistelun ja -suunnittelun avulla.
Usein kysytyt kysymykset kaasulämmityksestä
Mitä hyötyä modernisoinnista on? Kuinka paljon energiakustannuksissa voi säästää uudella kaasulämmitysjärjestelmällä? Mitä tuleva kaasumuutos tarkoittaa? Eikö kaasu olekin rajallinen polttoaine ja miten voin tehdä itseni riippumattomaksi sen hintakehityksestä? Viisi useimmin kysyttyä kysymystä kaasulämmityksestä ja niiden vastaukset.
Jos kyseessä on kattila, jossa on perinteinen lämmitystekniikka, 15 prosentin säästöt ovat realistisia. Vanhalla vakiolämpötilakattilalla säästöt voivat sen sijaan olla jopa 30 prosenttia. Jos kodinomistajat valitsevat kaasukondenssikattilan ja aurinkolämpöenergian yhdistelmän osana lämmitysjärjestelmän uudistamista, heidän laskunsa voivat olla jopa 35 prosenttia pienemmät kuin aiemmin. Tämä edellyttää aina, että järjestelmän osat - kattila, patterit, pumppu ja putkistot - on sovitettu yhteen.
Niiden, joilla on kaasukondenssikattila, jota ei ole varustettu Viessmannin Lambda Pro Control -älykkäällä ohjausyksiköllä, tulisi ottaa huomioon kaikki energiantoimittajalta saadut kirjeet, ilmoitukset ja määräajat.
Ne, jotka valitsevat huomisen teknologian jo tänään, ovat vähemmän riippuvaisia polttoaineen toimittajasta ja vähentävät lämmityskustannuksiaan pitkällä aikavälillä. Tekniikka on nyt saatavilla seuraavissa muodoissa:
- Aurinkolämpö yhdessä kaasukondenssikattiloiden kanssa. Tässä tapauksessa aurinkolämpöjärjestelmä vastaa käyttöveden lämmityksestä ja voi keventää lämmitysjärjestelmän kuormitusta.
- Kaasukondenssikattila ja lämpöpumppu. Kaasulauhdutuskattila kytketään päälle vain huippukuormituksen aikana.
Tarjolla olevat tuotteemme
Kaasukondenssikattilat
Kaasukondenssikattila
Nimellinen lämmitysteho: 80-318 kW, kaksoiskattilana 636 kW:iin asti.