Löydä jälleenmyyjä tai asentaja
Yksityisasiakkaat Ammattilaiset

Miten lämpöpumput toimivat talvella?

Kysy neuvoa asiantuntijalta
Kuvassa Viessmannin ilma-vesilämpöpumppu Vitocal 250-A.
Ilma-vesilämpöpumput sopivat erinomaisesti toimintakykynsä perusteella Suomen ilmastoon. Kuvassa on Viessmannin ilma-vesilämpöpumppu Vitocal 250-A.

Keskitalvella, kun lämpötila laskee Suomessa usein nollan alapuolelle, lämpimän ja viihtyisän kodin sisälämpötilan ylläpitäminen on äärimmäisen tärkeää. Lämpöpumput ovat osoittautuneet suosituksi ja tehokkaaksi ratkaisuksi kylmyyttä vastaan, mutta miten ne toimivat ääriolosuhteissa, kun lämpötila laskee selvästi pakkasen alapuolelle?

Lämpöpumpun toiminta pakkasessa

Lämpöpumput toimivat yksinkertaisella periaatteella: ne siirtävät lämpöä paikasta toiseen. Talvella lämpöpumput toimivat samoin kuin kesälläkin: ottaen lämpöä ulkoilmasta, maasta tai vedestä ja siirtäen sen sisätiloihin.

Suurin haaste on lämpöpumppujen heikentynyt hyötysuhde hyvin alhaisissa lämpötiloissa, mikä edellyttää usein lisälämmönlähdettä. Suomen talviolosuhteisiin suunnitellun lämpöpumpun valinta on ratkaisevan tärkeää optimaalisen suorituskyvyn kannalta.

Miten eri lämpöpumput toimivat talvella?

 

Ilmalämpöpumpun käyttö talvella

Ilmalämpöpumput ottavat lämpöä ulkoilmasta. Pohjoismaisiin olosuhteisiin suunnitellut lämpöpumput toimivat todistetusti hyvin, eli ne tuottavat lämpöä suurella hyötysuhteella myös kovassa pakkasessa. Ilmalämpöpumpuissa on myös sulatustoiminto, joka estää ulkoyksikön jäätymisen ja pitää yksikön tehokkaana ympäri vuoden. Kehittyneet mallit voivat toimia tehokkaasti jopa -25 °C:n lämpötiloissa. Lue lisää ilmalämpöpumpun asetuksista ja huollosta talvella

Maalämpöpumppu pakkasella

Maalämpöpumput ovat hyvä ja tehokas vaihtoehto pohjoisen talviolosuhteisiin, sillä ne hyödyntävät maan suhteellisen vakaata lämpötilaa. Ilman lämpötilan vaihtelut vaikuttavat niihin vähemmän, ja ne voivat tuottaa tasaista lämpöä vuoden ympäri. Maalämpöpumppujen alkuasennuskustannukset ovat yleensä korkeammat, kuin muilla lämpöpumppumalleilla, mutta niiden hyötysuhde on parempi.

Ilma-vesilämpöpumpun toiminta talvella

Ilma-vesilämpöpumput: Suomessa lämpötila on suurimman osan vuotta +10 ja -10 celsiusasteen välillä ja ilma-vesilämpöpumput toimivat erinomaisesti näissä lämpötiloissa. Yleensä ilma-vesilämpöpumput ovat tehokkaimmillaan, kun lämpötila ei alita -15 °C lämpötilarajaa. Silloin ne pystyvät vielä kohtuullisen tehokkaasti tuottamaan +55 °C:n lämpöistä vettä, jota tarvitaan monissa pattereissa ja lämpimänä käyttövetenä.

Pakkasella ilma-vesilämpöpumpun lämmöntuotto pienenee suhteessa sen kuluttamaan sähköenergiaan, mutta tehokkaimmat yksiköt tuottavat lämpöä vielä -25 °C:n lämpötilassa. Mitä etelämpänä asunto tai talo sijaitsee, sitä vähemmän alle -20 °C:n päiviä vuodessa on. Ilma-vesilämpöpumput sopivat siis erinomaisesti Suomen ilmastoon.

Kuvassa on Viessmannin Vitocal 250-A ilma-vesilämpöpumppu.
Pohjoismaisiin olosuhteisiin suunnitellut lämpöpumput toimivat todistetusti hyvin eli ne tuottavat lämpöä suurella hyötysuhteella myös kovassa pakkasessa.

Viisi asiaa, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun ostat lämpöpumppua

 

Kun harkitset lämpöpumpun ostamista, sinun on otettava huomioon useita tekijöitä optimaalisen suorituskyvyn ja kustannustehokkuuden varmistamiseksi:

  1. Lämpöpumpun tyyppi: Arvioi sopivin tyyppi sijaintisi, kiinteistön koon ja tontin luonnonvarojen saatavuuden perusteella.
  2. Koko ja kapasiteetti: Oikea mitoitus on ratkaisevan tärkeää. Alimitoitetulla yksiköllä voi olla vaikeuksia lämmittää kotiasi tehokkaasti, kun taas ylimitoitettu yksikkö voi johtaa tarpeettoman korkeisiin investointikustannuksiin.
  3. Energiatehokkuus: Tärkeitä tekijöitä ovat pumpun kyky kestää kylmiä lämpötiloja, hyötysuhdeluvut (COP tarkoittaa lämmöntalteenoton tehokkuutta ja SCOP kausittaista suorituskykyä) ja ammattimaisen asennuksen varmistaminen. Nämä tekijät ovat ratkaisevia Suomen talvien .
  4. Ammattimainen asennus: Valitse ammattimainen asentaja, jolla on kokemusta Suomen vaihtelevasta ilmastosta, jotta järjestelmäsi on varmasti optimoitu talvea varten.
  5. Tuet: Tutki, millaisia valtion kannustimia on saatavilla energiatehokkaiden lämpöpumppujen asentamiseen, sillä ne voivat alentaa alkukustannuksia merkittävästi. Lue lisää tarjolla olevista tuista täältä

Yhteenvetona voidaan todeta, että vaikka Suomen kylmät talvet aiheuttavat joitakin haasteita, sopiva lämpöpumppu voi tarjota erityisen kestävän ja tehokkaan lämmitysratkaisun. Eri lämpöpumpputyyppeihin tutustumalla ennen ostopäätöstäsi ja keskustellessasi ammattilaisen kanssa, voit nauttia kodikkaasta ja lämpimästä kodista myös syvimmän talven aikana.

 

Miten voimme auttaa?
Etsitkö tietoa tuotteistamme?

Kirjaudu ViBooks-tietokantaan ja saat käsiisi kaikki Viessmann-tuotteiden tietolehdet, käyttö- ja asennusohjeet.

ViBooks-käyttöohjeet