Löydä jälleenmyyjä tai asentaja
Yksityisasiakkaat Ammattilaiset

Lämmityksen avoin ja suljettu säätö

Kysy neuvoa asiantuntijalta
ViCare-sovellus

Hyvin toimiva lämpökierto on välttämätön, jotta huoneet pysyvät viihtyisinä ja lämpiminä myös silloin, kun ulkona sataa raekuuroja ja lunta. Lämpökierron piiri muodostuu lämmöntuottajasta, lämmityspumpusta, lämmitysputkista, pattereista ja erilaisista turvallisuuskriittisistä osista, kuten paisunta-astioista ja varoventtiileistä. Kaikki tämä yhdistyy järjestelmätekniikkaan, jossa on avoimia ja suljettuja ohjaustoimintoja, jotka varmistavat, että kaikki komponentit toimivat täydellisesti yhteen ja luovuttavat lämpöä huoneisiin pattereiden tai lämmityspintojen kautta tehokkaasti mitoitetulla ja luotettavalla tavalla.

Lämmityksen avoin ja suljettu säätö - mitä eroa niillä on?

Termit "avoin lämmityksen säätö" ja "suljettu lämmityksen säätö" lyhennetään usein termiksi "lämmityksen säätö", ikään kuin nämä kaksi termiä olisivat keskenään vaihdettavissa. Niiden välillä on kuitenkin pieni mutta hienovarainen ero.

Avoimella lämmityksen ohjauksella tarkoitetaan syötemuuttujan käsittelyä tavoitemuuttujan saavuttamiseksi. Toisin sanoen avoimella lämmityksen ohjauksella varmistetaan, että lämmöntuottaja kytkeytyy päälle (automaattisesti) heti, kun tulomuuttuja, esimerkiksi ulkolämpötila, laskee alle tietyn arvon. Tällöin lämmöntuottaja tuottaa lämmitysenergiaa, kunnes tavoitemuuttuja, esimerkiksi 21 celsiusastetta olohuoneessa, on saavutettu.

Avoimen piirin lämmityksen ohjaukseen verrattuna suljetun piirin lämmityksen ohjauksessa mennään vielä askeleen pidemmälle. Se ei vain käsittele syötemuuttujaa tavoitemuuttujan saavuttamiseksi. Se myös valvoo tämän tavoitemuuttujan saavuttamista. Se tekee tämän mittaamalla vertailuhuoneen nykyisen lämpötilan ja vertaamalla sitä tavoitemuuttujaan. Jos nämä kaksi arvoa eroavat toisistaan, annetaan ohjeistus, jolla varmistetaan, että todellinen arvo vastaa tavoitearvoa. Suljetun piirin lämmityksen ohjauksessa otetaan huomioon myös häiriötekijät, kuten avoimet ikkunat, auringon säteilystä aiheutuva lisälämpö ja ihmisten läsnäolo.

Avoimen ja suljetun lämmityksen ohjauksen yhdistelmä

Käytännössä koko lämmitysprosessi on hieman monimutkaisempi. Esimerkiksi Viessmann-lämpökattilaan ei ole asennettu vain yhtä, vaan useita ohjausyksiköitä, jotka käsittelevät tietoja, tai ne on liitetty siihen. Kehittyneissä lämmitysjärjestelmissä asiantuntijat puhuvat siksi avoimen ja suljetun lämmityksen ohjauksen yhdistelmästä. Tämä on ainoa tapa varmistaa, että tavoitesäätö saavutetaan paitsi turvallisesti myös taloudellisesti ja teknisesti tehokkaasti.

Jos ulkolämpötila-anturi on viallinen tai lämmitysjärjestelmän ohjauksessa on vika, on otettava välittömästi yhteyttä lämmitysurakoitsijaan suljetun ohjausjärjestelmän monimutkaisuuden vuoksi.

Viessmannin lämmityksen suljettu ohjausjärjestelmä

"Teho ei ole mitään ilman ohjausta", kuuluisan mainoslauseen mukaan. Voimme tulkita tämän vastaavasti myös siten, että vasta avoin ja suljettu ohjausjärjestelmä tekee tuotteesta sen, mitä se on: älykkäästi suunniteltu lopputulos. Viessmannin Vitotronic-säätöjärjestelmä, jossa on kommunikaatiomahdollisuus, on jokaisen lämmöntuottajan sykkivä sydän. Olipa kyse sitten pienistä kattiloista, seinäkattiloista, keskikokoisista ja teollisuus- ja kaupallisista kattiloista tai lämpöpumpuista, jokaiseen järjestelmään löytyy sopiva Vitotronic-versio. Avoin ja suljettu ohjausjärjestelmä takaa taloudellisen ja turvallisen käytön ja on lisäksi erittäin käyttäjäystävällinen. Valikko-ohjaus on intuitiivista ja käyttömukavuus on poikkeuksellisen korkea.

Kätevin tapa ohjata lämmitysjärjestelmää on kaukosäädin. Viessmann on kehittänyt tähän tarkoitukseen useita malleja. Niillä voidaan tyypistä riippuen ohjata yhtä tai useampaa lämmityspiiriä. Myös jopa neljän kattilan samanaikainen avoin ohjaus (kaskadiohjaus) on mahdollista. Tärkeät toiminnot, kuten kaikkien asiaankuuluvien tietojen näyttäminen, on esiasennettu kaikkiin malleihin ja ne ovat saatavana tehtaalta.

Viessmann-lämmitysjärjestelmää voidaan ohjata sovelluksen avulla, mikä lisää mukavuutta entisestään. Tämä edellyttää Vitoconnectin kaltaista käyttöliittymää, verkkopohjaista mobiililaitetta, kuten älypuhelinta tai tablettia, ja Viessmann ViCare -sovellusta. Jos kaikki vaatimukset täyttyvät, lämmitysjärjestelmän omistajat voivat ohjata järjestelmäänsä jopa liikkeellä ollessaan, esimerkiksi säätää lämpötilaa tai muuttaa kytkentäaikoja. Heillä on myös mahdollisuus ottaa yhteyttä lämmitysurakoitsijaan yhdellä näytön napautuksella. On myös mahdollista käyttää kaukosäätimen ja sovelluksen yhdistelmää. Yksityiskohtaiset tiedot tästä aiheesta löytyvät Viessmannin sovellukset-sivulta.

Monet lämmitysjärjestelmät ovat sääkompensoituja. Tämä tarkoittaa, että lämmöntuottaja säätää menoveden lämpötilaa ulkolämpötilan mukaan. Kun lämmitysurakoitsija on säätänyt ja räätälöinyt järjestelmän, järjestelmän omistajat voivat rentoutua ja nauttia lämmitysmukavuudesta.

Miten voimme auttaa?
Etsitkö tietoa tuotteistamme?

Kirjaudu ViBooks-tietokantaan ja saat käsiisi kaikki Viessmann-tuotteiden tietolehdet, käyttö- ja asennusohjeet.

ViBooks-käyttöohjeet