Löydä jälleenmyyjä tai asentaja
Yksityisasiakkaat Ammattilaiset

Säästä energiaa: lämmityksen säätö kesätilaan

Pyydä ilmaista neuvontaa
Kuvassa on riippumatossa rentoutunut nuori mies, joka on asettanut lämmityksensä kesätilaan.
Kuva: © Mila Supinskaya Glashchenko / Shutterstock.com

Lämmityksen säätö kesätilaan säästää energiaa ja kustannuksia

Laitetaanko lämmitys kesällä pois päältä vai jätetäänkö se päälle? Tämä on oikeutettu kysymys, koska huoneiden lämmitys ei yleensä ole tarpeen kesälämpötiloissa, jos lämmin vesi kuitenkin valmistetaan keskuslämmitysjärjestelmän kautta. Jos lämmitys kytketään kokonaan pois päältä kesällä,  suihkusta ja hanasta tulee vain kylmää vettä. Tällöin on suositeltavaa kytkeä lämmitys kesätilaan. Tällöin pelkästään lämpimän veden lämmitys toimii  lämmityslaitteen kautta. Tämä säästää energiaa ja vähentää samalla lämmityskustannuksia.   Kerromme, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun lämmitys kytketään kesätilaan, ja mitä vaihtoehtoja lämpimän veden valmistukseen on olemassa.

Miksi lämmitysjärjestelmän kesäkäyttö on järkevää?

Energiaa tarvitaan huoneiden lämmittämiseen ja lämpimän veden tuottamiseen. Tämän hinta näkyy lämmityslaskussa. Mitä enemmän energiaa kuluu, sitä korkeammat kustannukset ovat. Erityisesti fossiilisten polttoaineiden osalta suuri energiankysyntä liittyy myös päästöihin. Tämä johtuu siitä, että kaasua ja öljyä poltettaessa vapautuu hiilidioksidia. Jos laitat perinteisen kaasulla-tai öljyllä lämpiävän lämmitysjärjestelmän kesäsäädölle, voit paitsi säästää kustannuksia myös vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Nykyaikaiset lämmitysjärjestelmät tarjoavat paljon mukavuutta

Niiden, joilla on jo nykyaikainen lämmitysjärjestelmä, ei yleensä tarvitse huolehtia siitä, milloin lämmitys pitäisi kytkeä kesäasetukselle. Koska näissä lämmitys pysähtyy automaattisesti tietyssä ulko- tai sisälämpötilassa. Ratkaiseva lämpötila riippuu siitä, onko lämmityksen ohjaus ulkolämpötila- vai huonelämpötilaohjattu. Anturit asennetaan vastaavasti rakennuksen ulkopuolelle tai sisälle. Jos lämpötila laskee alle tietyn raja-arvon, lämmitys käynnistyy automaattisesti. Näin varmistetaan korkea asumismukavuus kaikkina aikoina, myös kesän kylminä aikoina. Lämpötila, jossa lämmitystoiminta pysäytetään tai jatketaan, voidaan asettaa manuaalisesti. Käyttöohjeessa kerrotaan, miten asetat Viessmann-lämmitysjärjestelmään niin sanotun lämmitysrajalämpötilan ja kesätilan. Sieltä löydät myös tietoa eri toimintatilojen asettamisesta:

  • Lämmitys ja lämmin vesi
  • Vain lämmitys
  • Vain käyttövesi

Käyttöohjeet ovat myös ladattavissa Viessmann ViBooksista.  

Kuvassa näkyy Viessmann Vitodens 242-F -kaasulämmitysjärjestelmän ohjaus ViCare-sovelluksen avulla älypuhelimella.
Kuvassa näkyy Viessmann Vitodens 242-F -kaasulämmitysjärjestelmän ohjaus ViCare-sovelluksen avulla älypuhelimella.

Lämmitysjärjestelmän kesäkäytön ohjaaminen sovelluksen kautta

Jos lämmitysjärjestelmässä on vastaava käyttöliittymä, ohjaus ja säätö on mahdollista myös sovelluksen kautta. Uusissa Viessmann-järjestelmissä tämä on integroitu jo tehtaalla. Jos sinulla on vanhempi Viessmann-lämmitysjärjestelmä, jossa on Vitotronic-ohjaus, voit asentaa Vitoconnect-moduulin jälkiasennuksena. Yhteyden muodostamisen jälkeen voit tehdä kaikki asetukset ViCare-sovelluksen kautta - milloin tahansa ja sijainnistasi riippumatta. Sovellus tarjoaa sinulle seuraavat edut:

  • Energianhallinta: Seuraa kodin energiavirtoja
  • Luo lämmityssuunnitelma: Yksilöllistä lämmitystoimintaa
  • Ohjaus ääniavustajan kautta: ViCare tukee Alexaa
  • Etähuolto: Nopea apu valtuutetulta asentajalta

Vanhojen kattiloiden asettaminen kesäkäyttöön

Monet kotitaloudet käyttävät edelleen vanhempia lämpökattiloita. Koska niissä ei yleensä ole asianmukaista säätötekniikkaa, energiaa säästävä lämmitys kesällä vaatii hieman enemmän vaivaa. Kattilat on kytkettävä pois päältä tai sammutettava manuaalisesti. Pidempien kylmien jaksojen aikana ne kytketään uudelleen päälle. Lisäsäästöjä voi saada aikaan kytkemällä lämmityspumpun pois päältä kesällä. Pumppu vastaa veden kierrättämisestä pattereissa. Jotta kiertovesipumpuksi kutsuttu komponentti ei jumiutuisi kesätauon aikana, se olisi kuitenkin kytkettävä päälle tietyin väliajoin. Nykyaikaisissa lämmitysjärjestelmissä tämä tapahtuu automaattisesti. Järjestelmän vaurioitumisen välttämiseksi ja optimaalisen asetuksen löytämiseksi on suositeltavaa kääntyä asiantuntijan puoleen. Lämmitysasentaja on luotettava yhteyshenkilö, kun on kyse vanhan lämmitysjärjestelmän kesäkäytöstä.

Vinkkejä lämmitykseen kesällä

Jos Viessmann-lämmitysjärjestelmäsi on jo kesäkäytössä, säästät jo nyt energiaa ja kustannuksia. Jotta voisit valmistautua hyvin seuraavaan lämmityskauteen ja hyödyntää lisäsäästöpotentiaalia, olemme koonneet sinulle lisävinkkejä kesän lämmitykseen liittyen.

Älä unohda termostaattiventtiileitä

Vaikka patterit eivät lämpenisikään kesäkäytön aikana, termostaattipäätä ei saa asettaa pakkassuoja-asetukselle. Tämä johtuu siitä, että lämmitystaukojen aikana voi syntyä tukoksia. Riskiä voidaan pienentää kääntämällä pattereiden termostaattiventtiileitä kesällä suuremmalle. Tämä rentouttaa mekanismia, joka säätelee veden virtausta niissä. Jos venttiilit jumiutuvat, vaikka olet asettanut termostaatit oikein, voit yrittää poistaa tukoksen itse. Irrota ensin säätimen yläosa. Jos venttiilin alaosa on paljaana, napauta sitä kevyesti tai vedä kevyesti venttiilin tapista.

Käytä kesä lämmityksen nykyaikaistamiseen

Kesäkuukaudet ovat optimaalista aikaa uudelle lämmitysjärjestelmälle. Näin asukkaiden ei tarvitse palella, vaikka lämmitys ei tilapäisesti ole mahdollista tai se on mahdollista vain rajoitetusti. Jos vanhassa kattilassa ei ole nykyaikaista ohjausjärjestelmää, lämmitysjärjestelmä kannattaa uusia. Näin lämmityksen kytkeminen kesätilaan ei enää vaadi manuaalista työtä. Lisäksi innovatiiviset lämmitysjärjestelmät hyödyntävät käytettyä energiaa erityisen tehokkaasti. Ne, jotka modernisoidessaan valitsevat regeneratiiviset lämmöntuottajat, säästävät myös arvokkaita resursseja ja vähentävät riippuvuuttaan fossiilisista polttoaineista ja mahdollisista hinnankorotuksista. Uusiutuviin energialähteisiin perustuva lämmityksen nykyaikaistaminen on mielenkiintoista myös valtion tukien vuoksi. Tämän ansiosta asunnon omistajat voivat vähentää investointikustannuksia merkittävästi.

Aurinkolämpöjärjestelmä tuottaa lämmintä vettä kesällä

Jos lämmitysjärjestelmä toimii kesätilassa, se tuottaa vain kuumaa vettä. Aurinkolämpöenergian avulla voit tuottaa lämmintä vettä kesällä ilman lämmitystä ja säästää siten vielä enemmän. Asianmukainen suunnittelu on erityisen tärkeää. Jotta aurinkoenergiaa voidaan hyödyntää optimaalisesti, tiettyjen edellytysten on täytyttävä. Muun muassa katon suunta, koko sekä varjostus vaikuttavat asiaan. Tarvittava varastosäiliö on myös sovitettava yksilöllisiin tarpeisiin ja aurinkolämpöjärjestelmän toimintaan. Vedenlämmityksen lisäksi teknologiaa voidaan käyttää myös lämmitysjärjestelmän tukemiseen. Luotettava kumppani aurinkolämpöjärjestelmien suunnittelussa on kokenut suunnittelija. He sovittavat uuden järjestelmän optimaalisesti paikan päällä vallitseviin olosuhteisiin.

Miten voimme auttaa?
Etsitkö tietoa tuotteistamme?

Kirjaudu ViBooks-tietokantaan ja saat käsiisi kaikki Viessmann-tuotteiden tietolehdet, käyttö- ja asennusohjeet.

ViBooks-käyttöohjeet