Lämmitysjärjestelmä on suljettu järjestelmä, jossa lämmöntuottajan lämmittämä lämmitysvesi kiertää. Käytännössä järjestelmään voi kuitenkin päästä ilmaa esimerkiksi diffuusion kautta tai jos lämmöntuottajaa huolletaan. Tällöin muodostuu ilmakuplia, jotka estävät lämmön tasaisen jakautumisen patterissa. Tämän seurauksena voi esiintyä outoja tai ärsyttäviä ääniä, ja patteri on ilmattava. Artikkelissamme lämmitysjärjestelmän ilmaamisesta kerrotaan, miten tämä tehdään ja mitä on varottava.
Säästä energiaa ja leikkaa lämmityskustannuksiasi
Kysy neuvoa asiantuntijaltaEnergiansäästö ja lämmityskustannusten vähentäminen kulkevat käsi kädessä. Asuintilojen lämmitys muodostaa yli kaksi kolmasosaa kotitalouksien energian loppukulutuksesta, eikä käyttöveden lämmitykseen tarvittava energia sisälly tähän lukuun. Jo pelkästään tästä syystä kannattaa ryhtyä energiansäästötoimenpiteisiin. Lämmityskustannusten vähentämiseen on myös muita syitä, joita ovat muun muassa ympäristönsuojelun aspekti, energiamurrosta koskevat tavoitteet ja ennen kaikkea polttoaineen hinnannousu. Oikeilla toimenpiteillä ja asianmukaisilla käytännöillä energiansäästöstä on melko helppoa tehdä osa jokapäiväistä rutiinia.
Voit esimerkiksi ilmata patterit muutamalla yksinkertaisella toimenpiteellä. Kun kaikki ilmakuplat on poistettu lämmitysjärjestelmästä, lämmitysvesi pystyy virtaamaan sujuvasti lämmitysputkissa ja siirtämään lämpönsä esteettä huoneisiin. Tämä ei ainoastaan paranna asuinviihtyvyyttä, vaan poistaa myös ärsyttävät äänet, kuten huminat tai kuplinnat.
Voit myös laskea huoneen lämpötilaa huoneen käyttötarkoituksen ja vuorokaudenajan mukaan. Näin voit käyttää energiaa paljon tehokkaammin. Ja mikä parasta, kaikki nämä toimenpiteet eivät maksa sinulle mitään, ja ne voidaan helposti integroida osaksi jokapäiväistä arkeasi.
Lisäsäästöjen saamiseksi on toteutettava teknisiä toimenpiteitä. Hydraulinen tasapainotus ja lämmitysjärjestelmän säännöllinen huolto paikallisen lämmitysurakoitsijan toimesta ovat tehokkaimpia keinoja säästää energiaa ja alentaa lämmityskustannuksia pitkällä aikavälillä. Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä kannattaa myös vähentää veden- ja sähkönkulutusta, jotta energiaa säästyisi kautta linjan.
Miten energiaa voi säästää?
Yksi tehokas tapa säästää energiaa on muuttaa lämmityskäytäntöjä, mikä voi myös vähentää lämmityskustannuksia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että jouduttaisiin tinkimään mukavuudesta tai palelemaan omien neljän seinän sisällä. Voit sisällyttää seuraavat kolme vinkkiä helposti ja pienellä vaivalla arkeesi:
Pattereiden ilmaaminen ei ole ainoa tapa vähentää lämmityskustannuksia. Myös huoneiden asianmukaista ilmanvaihtoa pidetään yhtenä tehokkaimmista keinoista säästää energiaa. Tärkeää: kun tuuletat huonetta, avaa ikkunat kokonaan lyhyeksi ajaksi (noin viideksi minuutiksi) sen sijaan, että jätät ne hieman auki pitkäksi aikaa. Hieman auki olevat ikkunat tuovat vähän raitista ilmaa sisään, mutta päästävät paljon lämpöä ulos. Sammuta lämmitys huoneesta tuuletuksen ajaksi. Toista prosessi jopa kolme kertaa päivässä, jos mahdollista. Vuodenajasta riippuen voit tuulettaa myös pidempään kuin 5 minuuttia.
Lämmön havaitseminen on aina subjektiivista. Yksi henkilö saattaa pitää lämpimästä, toinen hieman viileämmästä. Yksi asia on kuitenkin varma: lämpötilan ei tarvitse olla sama kaikkialla talossa tai asunnossa. Loppujen lopuksi huoneita käytetään eri tavoin, ja niitä lämmitetään myös epäsuorasti, esimerkiksi niissä oleskelevien ihmisten tai käynnissä olevien sähkölaitteiden vaikutuksesta.
Pidä lämpötilat seuraavilla tasoilla:
Lastenhuoneessa, työhuoneessa ja olohuoneessa 20-22 astetta, keittiössä ja makuuhuoneessa noin 18 astetta ja eteisessä 15 astetta. Säästöpotentiaali osoittaa, miten tärkeää oikea huonelämpötila on: jos lasket huonelämpötilaa vain yhdellä celsiusasteella, se vähentää lämmityskustannuksia jopa kuusi prosenttia - ainakin vanhemmassa rakennuksessa. Uusissa rakennuksissa säästöt voivat olla pienempiä.
Tekniset toimenpiteet lämmityskustannusten vähentämiseksi
Energian säästämiseksi ja lämmityskustannusten alentamiseksi pitkällä aikavälillä jo mainitut vinkit eivät riitä. Käytännössä paras mahdollinen säästöpotentiaali saadaan aikaan oikeiden lämmityskäytäntöjen ja teknisen optimoinnin yhdistelmällä. Jälkimmäiseen kuuluu vesikiertoinen tasapainotus ja asiantuntijan suorittama säännöllinen lämmitysjärjestelmän huolto.
Hydraulinen tasapainotus lämmön optimaalista jakautumista varten
Rakennuksen patterit eivät useinkaan lämpene tasaisesti. Mitä suurempi etäisyys lämmöntuottajasta tai mitä ohuemmat lämmitysputket ovat, sitä suurempi on lämmitysveden vastus, kun se virtaa järjestelmän läpi. Tämä tarkoittaa sitä, että joka paikkaan ei pääse sama määrä vettä, jolloin jotkin patterit lämpenevät enemmän kuin toiset. Tämä vuoksi tarvitaan paljon energiaa, jotta jokainen huone saadaan lämmitettyä haluttuun lämpötilaan.
Jotta varmistetaan, että kaikki tietyn järjestelmän patterit saavat juuri sen lämpömäärän, joka tarvitaan kussakin huoneessa, on suoritettava niin sanottu vesikiertoinen tasapainotus.
Riippumattomat tutkimukset ovat osoittaneet, että lämmitysjärjestelmän hydraulinen tasapainotus lisää energiatehokkuutta jopa 15 prosenttia. Tämä ei ainoastaan säästä energiaa vaan myös alentaa lämmityskustannuksia.
Säästä energiaa säännöllisellä ja asiantuntevalla huollolla
Säännöllinen lämmitysjärjestelmän huolto pidentää lämmitysjärjestelmän käyttöikää ja varmistaa luotettavan ja häiriöttömän toiminnan. Vain näin voidaan varmistaa, että polttoaineesta saatava energia käytetään tehokkaasti ja puhtaasti, mikä säästää ympäristöä ja lämmityslaskuja - tinkimättä kuitenkaan korkeasta lämmitys- ja käyttövesimukavuudesta.
Kattila, poltin ja ohjausyksikkö muodostavat auton moottorin kaltaisen järjestelmän. Jos autosi olisi käytössä yhtä kauan kuin kattilasi, sillä ajettaisiin vuodessa yli 60 000 kilometriä. Kaikki auton omistajat tietävät, että se on huollettava säännöllisin väliajoin. Siksi lämmitysjärjestelmäsi olisi huollettava vähintään kerran vuodessa, aivan kuten autosi.
Saksassa yli viittä miljoonaa lämmitysjärjestelmää ei huolleta lainkaan tai huolletaan vain silloin, kun jokin menee pieleen, vaikka säännöllinen huolto kuuluu lämmitys- ja lämminvesijärjestelmien ylläpitäjien velvollisuuksiin (Saksan energiansäästöasetuksen 3 §:n 3 momentti - EnEV).
Säästä energiaa säännöllisellä huollolla
Säännöllinen huolto säästää energiaa ja vähentää lämmityskustannuksia. Asiantuntijoiden mukaan huollettu lämmitysjärjestelmä voi saavuttaa 5-7 prosentin säästön verrattuna huoltamattoman lämmitysjärjestelmän energiankulutukseen. Tämä tarkoittaa, että lämmitykseen on käytettävä huomattavasti vähemmän resursseja. Lämmitysjärjestelmän huolto takaa siis ympäristön kannalta vastuullisen toiminnan.
Pienennä lämmityskustannuksiasi ammattilaisten energiansäästövinkkien avulla
Energiansäästövinkkien ei tarvitse olla vaikeita toteuttaa. Lue alta vinkkejä kuinka säästät energiaa ja pienennät tulevia lämmityskulujasi.
Ikkunoiden ja ovien ilmatiiviit liitokset ovat välttämättömiä taloudelliselle lämmitykselle. Ennen lämmityskautta kannattaa tarkistaa tiivisteet ja vaihtaa ne tarvittaessa.
Lämmitysputkien eristäminen on yksinkertaista, eikä siihen liity paljon työtä tai kustannuksia. Sen avulla voit myös säästää energiaa.
Tarkista termostaattiventtiilien toiminta säännöllisesti. Hidas tai jopa jumissa oleva termostaatti vähentää lämmitystehoa. Energian säästämiseksi on suositeltavaa korjata mahdolliset ongelmat.
Yhdistämällä kaikki toimenpiteet yhteen voit vähentää lämmityskustannukset minimiin. Kolmen kuvatun vinkin lisäksi on muitakin hyödyllisiä toimenpiteitä, jotka on helppo toteuttaa ja joilla on suuri energiansäästöpotentiaali:
- Yöllä pattereiden lämpötilaa kannattaa alentaa sen sijaan, että ne kytketään kokonaan pois päältä; näin estetään huoneen liiallinen jäähtyminen. Jos huone jäähtyy kokonaan, sen lämmittämiseen tarvitaan suurempi lämmitysvesivirtaama. Tämä puolestaan lisää energiantarvetta.
- Pattereiden edessä roikkuvat verhot tai niiden edessä olevat huonekalut estävät lämmön kiertoa koko huoneessa. Lämmitysjärjestelmä ei pysty saavuttamaan täyttä tehoaan, vaan sen on annettava enemmän lämpöä, jotta huoneen haluttu lämpötila saavutetaan. Pidä siksi patterit vapaina esteistä.
- Verhot ja ikkunaluukut olisi suljettava öisin. Tämä vähentää nopeaa lämpöhäviötä ja pitää kylmän ja vedon poissa.
Käytä vähemmän vettä ja säästä energiaa
Tehokas lämmitys ei ole ainoa tapa säästää energiaa ja vähentää lämmityskustannuksia. Taloudellinen vedenkulutus vähentää myös energiankulutusta. Seuraavat vinkit veden säästämiseen kylpyhuoneessa ja vaatteiden pesussa voidaan toteuttaa helposti ja edullisesti.
Veden säästäminen kylpyhuoneessa
Vettä säästävien huuhteluventtiilien käyttö vessoissa vähentää vedenkulutusta. Perinteinen vesisäiliö kuluttaa kolme kertaa enemmän vettä kuin ns. kaksoishuuhtelupainikkeella varustettu vesisäiliö (1x huuhtelu kuluttaa noin 9 litraa vettä).
Korjaa vettä tiputtavat hanat välittömästi, sillä muuten vedenkulutus nousee erittäin suureksi.
Harkitse vettä säästäviä suihkupäitä ja hanoja.
Kylpyammeen täyttäminen kuluttaa kolme kertaa enemmän vettä ja energiaa. Lämmitysenergian lisäksi lämpimän veden tuottaminen on tärkeä tekijä kotitalouksien energiankulutuksessa.
Käytä kuppia, kun harjaat hampaita, älä anna veden valua hampaiden harjauksen aikana.
Säästä vettä pyykkiä pestessä
Pese pyykki aina täysiä koneellisia pyykkiä. Vältä esipesua ja pese 60 °C:ssa 90 °C:n sijaan. Esipesu on tarpeen vain voimakkaasti likaantuneelle pyykille.
Käytä energiansäästöohjelmia, jos pesu- tai astianpesukoneessasi on niitä. Ne vaativat joskus hieman enemmän aikaa, mutta auttavat säästämään vettä ja siten energiaa.
Kuivausrumpu kuluttaa kaksi kertaa enemmän energiaa kuin pesukone samaan pyykkimäärään. Jos mahdollista, pyykki kannattaa siis antaa kuivua kuivaushuoneessa tai ulkona.
Säästä sähköä ja vähennä ilmaston kuormitusta
Lämmitysenergian ja lämpimän veden lisäksi koti tarvitsee sähköä. Vaikka sen osuus kokonaisenergiankulutuksesta on suhteellisen pieni, sähkön säästämiseen on monia syitä. Ensinnäkin siksi, että sähkön hinta nousee jatkuvasti, ja toiseksi siksi, että sähkö tuotetaan edelleen suurelta osin perinteisissä voimalaitoksissa. Energialähteenä käytetään usein fossiilisia polttoaineita, kuten hiiltä tai kaasua, jotka poltettaessa vapauttavat ympäristöä kuormittavaa hiilidioksidia.
Sammuta sähkölaitteet kokonaan sen sijaan, että käyttäisit valmiustilaa
Sähkön säästäminen on lastenleikkiä monilla elämänalueillamme. Sammuta esimerkiksi sähkölaitteet, kuten musiikkijärjestelmät, televisiot ja tietokoneet, kokonaan, jos niitä ei käytetä vähään aikaan. Vaikka monissa laitteissa on valmiustila, josta ne voi nopeasti herättää, ne kuluttavat kuitenkin edelleen virtaa valmiustilassa ollessaan. Jatkuvan säästön saavuttamiseksi kannattaa harkita kytkettyä monipistorasiapistorasiaa. Sen avulla voit irrottaa useita sähkölaitteita sähköverkosta yhdellä kertaa.
Luovu virtaa kuluttavista ilmastointilaitteista
Ilmastointi takaa miellyttävän lämpötilan kuumina hellepäivinä. Laitteet ovat kuitenkin todellisia virransyöjiä. Jos niitä käytetään useita päiviä vuodessa, ne lisäävät sähkökustannuksia. Huomattavasti puhtaampi vaihtoehto on jäähdytystoiminnolla varustettu lämpöpumppu. Talvella se lämmittää tiloja luotettavasti ja taloudellisesti. Kesällä se viilentää huoneita miellyttävällä tavalla. Lue lisää artikkelistamme Luonnollinen ja aktiivinen jäähdytys.
Tuota itse sähköä aurinkosähköjärjestelmällä
Aurinkosähköjärjestelmiä on nykyään saatavana monissa eri malleissa ja tehokokoluokissa. Jos talosi katon suuntaus ja sijainti ovat oikeat, järjestelmä voidaan asentaa nopeasti ja edullisesti. Voit syöttää sen tuottaman sähkön paikalliseen sähköverkkoon, ja siitä jopa maksetaan. Tai voit yksinkertaisesti käyttää sitä itse. Tällöin sinun ei tarvitse enää huolehtia siitä, miten säästät sähköä.
Löydät lisää tietoa energian säästämisestä myös muun muassa lämmitystä koskevista usein kysytyistä kysymyksistä.