Optimoi vedenkulutus henkilöä kohti ja säästä
Kysy neuvoa asiantuntijaltaAiheet yhdellä silmäyksellä
Käyttöveden kulutuksen optimoimiseksi on ensin ymmärrettävä muutama asia. Käyttöveden kulutus henkilöä kohti on 25-40 prosenttia koko vedenkulutuksesta. Kun keskimääräinen kokonaisvedenkulutus on Suomessa 120 litraa päivässä, päivittäinen käyttöveden määrä on noin 30-48 litraa. Tämä suuri vaihteluväli johtuu siitä, että jokainen henkilö käyttää käyttövettä hyvin eri tavoin.
Käyttöveden kulutus lukuina
Päivittäinen henkilökohtainen hygienia muodostaa suurimman osan talousveden kulutuksesta henkilöä kohden. Tähän sisältyvät suihku, kylpy, kasvojen pesu ja niin edelleen. Edellä mainittu 30-48 litran keskiarvo ei tarkoita suihkuun tai kylpemiseen käytetyn veden kokonaismäärää. Se viittaa ainoastaan käyttövesivaraajan tai aurinkolämpöjärjestelmän tuottamaan määrään. Useammin kylpevän henkilön käyttöveden kulutus on suurempi ja siten myös kokonaisvedenkulutus on suurempi kuin henkilön, joka käy vain nopeasti suihkussa joka päivä. Tämä johtuu siitä, että lämmitettyyn käyttöveteen lisätään kylmää vettä.
Seuraavista kuvista käy ilmi, miten läheisesti lämpimän käyttöveden kulutus (lämmin vesi) ja vedenkulutus (lämmin ja kylmä vesi) yleensä liittyvät toisiinsa:
- WC:n huuhtelu muodostaa lähes 30 prosenttia veden kokonaiskulutuksesta. Odotetusti tämä on kylmää, lämmittämätöntä vettä putkesta.
- Pyykinpesun osuus on hieman yli 10 prosenttia veden kokonaiskulutuksesta. Toisin kuin wc:n huuhtelussa, osa tästä vedestä lämmitetään - yleensä suoraan pesukoneessa sähköä käyttämällä.
- Kuten pyykinpesussa, myös astioiden pesuun käytettävästä vedestä osa lämmitetään. Tämän tehtävän osuus veden kokonaiskulutuksesta on noin 6 prosenttia.
Käyttöveden ja juomaveden kulutus
Jos etsit keskimääräistä lämpimän käyttöveden kulutusta henkilöä kohden, törmäät jossain vaiheessa niihin liittyviin termeihin, kuten juomavesi, prosessivesi, virtuaalivesi tai vesijalanjälki. Mutta mitä ne oikeastaan tarkoittavat? Alussa mainittu luku 120 litraa päivässä viittaa vain suoraan hanasta juomaveden käyttöön. Prosessivedessä taas otetaan huomioon myös elintarvikkeiden tai muiden tavaroiden valmistukseen käytetty määrä - ja se ylittää kansalliset rajat. Asiantuntijat kutsuvat tätä epäsuorasti käytettyä vettä myös virtuaalivedeksi. Sen määrä ylittää juomaveden määrän moninkertaisesti. Tämä tarkoittaa, että sekä suoran että epäsuoran veden määrä on otettava huomioon laskettaessa todellista vedenkulutusta henkilöä kohti. Tästä käytetään termiä vesijalanjälki.
Vedenkulutuksen kustannukset
Teknisesti ottaen käyttövesi voidaan lämmittää eri tavoin: keskitetysti tai hajautetusti. Keskitetyssä käyttöveden lämmityksessä tehtävän hoitaa olemassa oleva lämmitysjärjestelmä. Vesi lämmitetään joko perinteisellä tavalla palamisen aikana syntyvällä lämmöllä tai auringonvalon avulla. Jälkimmäisessä tapauksessa tarvitaan aurinkolämpöjärjestelmä ja sopiva aurinkosäiliö.
Hajautettu käyttöveden lämmitys on sen sijaan erillään nykyisestä lämmitysjärjestelmästä. Käyttöveden tuottamiseen käytetään sähkökäyttöisiä järjestelmiä. Käyttöveden lämmitystyyppi vaikuttaa suuresti käyttöveden kulutuksen kustannuksiin.
Käytännössä asiantuntijat suosittelevat keskitettyä ratkaisua, sillä se on halvempaa. Hajautetulla lämmitysjärjestelmällä on kuitenkin myös etunsa, esimerkiksi silloin, kun käyttöveden kysyntä on niin vähäistä, että liittäminen olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään ei ole taloudellisesti kannattavaa. Viime kädessä jokainen voi itse päättää, kumpi vaihtoehto on paras. Ensimmäisenä tärkeänä askeleena olisi aina saatava neuvoja lämmitysurakoitsijalta paikan päällä.
Käyttöveden kulutuksen keskimääräisten kustannusten laskeminen
Jos olet asunnon omistaja ja omistat myös aurinkolämpöjärjestelmän, käyttöveden kulutuksen keskimääräisten kustannusten laskeminen voi olla sinulle vain toissijaista. Vuokralla asuvien kannattaa myös tehdä laskelmia, sillä se tarjoaa sekä selkeyttä että kannustimen energian säästämiseen. Jos haluat laskea keskimääräisen käyttöveden kulutuksen kustannukset, sinun on otettava huomioon useita tekijöitä. Näitä ovat mm:
- Keskimääräinen käyttöveden kulutus
- lämpötila, johon vesi lämmitetään
- käytetyn sähkön/polttoaineen hinta
Asukkaiden määrä ja käyttöveden kulutus
Kotitalouden vuotuinen lämpimän käyttöveden kulutus riippuu suuresti siitä, kuinka monta ihmistä taloudessa asuu. Jos käyttöveden kulutus on noin 40 litraa päivässä/henkilö, kolmihenkisen perheen kulutus on 43 800 litraa eli 43,80 kuutiometriä vuodessa (40 litraa x 3 henkilöä x 365 päivää).
Veden lämpötila ja energiankulutus
Mitä kuumempi käyttövesi on, sitä enemmän energiaa lämminvesivaraaja kuluttaa. Useimmissa järjestelmissä käyttövesi lämmitetään keskimäärin 50-60 celsiusasteeseen. Lämmitys tätä alhaisempaan lämpötilaan voi vaikuttaa asuinmukavuuteen.
Veden lämmitysmuoto
Merkittävä tekijä käyttöveden kustannuksissa on käytetty lämmitysmuoto.
Jos haluat nyt laskea vuotuisen käyttöveden kulutuksen kokonaiskustannukset, sinun tarvitsee vain kertoa kyseinen vuotuinen kulutus kilowattitunteina lämmitysmuotosi hinnalla. Helpoin tapa selvittää vuotuinen kulutuksesi on katsoa vuotuista lämmityslaskuasi. Jos sinulla ei ole sitä käsillä, voit laskea sen tällä kaavalla:
Käyttöveden kulutus x kerroin 2,5 x kylmän ja lämpimän veden erotus = vuosikulutus, kun kylmän veden lämpötila on 10 celsiusastetta.
Konkreettisessa esimerkissämme tämä tarkoittaa: 43,80 kuutiometriä x 2,5 x 40 celsiusastetta (50 °C:n asetuslämpötila - 10 °C:n kylmän veden lämpötila) = 4380 kilowattituntia. Jos taas käyttövesi lämmitetään 60 celsiusasteeseen, vuotuinen kulutus on 5475 kilowattituntia = (43,80 kuutiometriä x 2,5 x 50 celsiusastetta).
Optimoi käyttöveden kulutus ja säästä
Oman käyttöveden kulutuksen optimointi ei tarkoita sitä, että käytät vähemmän käyttövettä tai vähennät kustannuksia hinnalla millä hyvänsä. Ensinnäkin veden perustarve on edelleen tyydytettävä. Toiseksi aurinkolämpöjärjestelmän hankintakustannuksia lukuun ottamatta käyttövesi on mahdollista tuottaa ilmaiseksi. Kyse on pikemminkin siitä, että käyttövesi hyödynnetään optimaalisesti teknisten ja manuaalisten toimenpiteiden avulla.
Miten optimoida käyttöveden tai veden kulutus?
- Käyttöveden kulutuksen optimointi alkaa siitä, miten se tuotetaan. Valitse käyttöveden lämmitykseen kehittynyttä ja tehokasta lämmitystekniikkaa, joka sopii tarpeisiisi.
- Jos mahdollista, investoi aurinkolämpöjärjestelmään ja anna sen kattaa suurin osa käyttöveden tarpeistasi.
- Käytä WC:ssäsi vettä säästävää säiliötä. Se säästää jopa kolme kertaa enemmän vettä kuin tavanomainen säiliö.
- Virtauksenrajoittimet ja termostaattiohjatut hanat voivat vähentää vedenkulutusta huomattavasti.
- Tarkkaile myös, kuinka kauan käyt suihkussa, tai harkitse hanan sulkemista, kun käytät saippuaa.